НОВИНИ


КАТ няма да взима книжки за превишена скорост

5 6761 12.11.2010
КАТ няма да взима книжки за превишена скорост

Според новия закон, приет от Народното събрание, няма да се отнемат книжки на превишилите скоростта. Вместо това водачите ще плащат по-високи глоби.



Ако са превишили скоростта с 50 километра – ще се бръкнат с 350 лева, а за всеки 5 километра над 50-те – с по 50 лева върху глобата. Книжката няма да им бъде отнета дори да превишат скоростта за втори път – ще си платят и ще си я запазят. Също така – дори да направят нарушението трети път. Едва след това се счита, че въпросният състезател системно нарушава закона и книжката ще му бъде взета.

Според вносителя Светослав Иванов от ГЕРБ повишаването на глобите има превантивен ефект, който вече се вижда по движението по Цариградско шосе – бус лентата се опразнила след въвеждането на камерите. Според Румен Такоров от БСП обаче законопроектът е писан по-скоро за Симеон Дянков, отколкото за хората.

„Не трябва да има водач, който да е превишил 50 километра и да не му се отнема за известно време свидетелството за управление”, посочи депутатът.

„Не глобата е тази, която може да накара някой да не кара със скорост, която да създаде проблем”, посочи бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

Законът предвижда още една екстра за богатите – ако платят бързо глобата си, получават промоция – само 70% от сумата. „Ето я презумпцията – ако нямаш пари, няма да нарушаваш. Ако имаш пари – нарушаваш и плащаш”, посочи Мутафчиев.

Предвижда се и въвеждането на електронен фиш не само за леките нарушения, а и за по-сериозните.Управляващите заявиха готовност да променят закона между първо и второ четене, но основната част – отпадането на санкцията – отнемане на свидетелство за управление, щяла да си остане така.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама