НОВИНИ


Румънски анализатор за Шенген: Правителството на Австрия се държи по антиевропейски начин

1 3519 03.01.2024
Румънски анализатор за Шенген: Правителството на Австрия се държи по антиевропейски начин
Шенген

Правителството на Австрия се държи по напълно антиевропейски начин, категоричен е в интервю за БНР румънският анализатор Разван Николеску. Според него от 8 декември 2022 г. то действа срещу основните принципи на ЕС.


"Това е стъпка напред по отношение на решението, взето от Съвета, чрез писмена процедура. Ако беше само решението, щях да съм доволен. Много съм разочарован от съвместната декларация на България, Румъния и Австрия, която е приложение към решението. Не съм доволен, защото има 5 нови условия, които не са част от критериите за Шенген. Освен това, съществува и 6-о условие за достъп до сухопътните граници, а именно намаляване на миграцията към Австрия. Това няма нищо общо нито с Румъния, нито с България. Ние не сме съседна държава на Австрия. Тя има съвсем други съседи, така че не можем да бъдем отговорни за миграцията, идваща от другаде – от Сърбия, Унгария, Хърватия, Словения, Италия", обясни той.

 

"Бяхме помолени да осъществим повече проверки между Румъния и България. Това е напълно антиевропейско. Защо се нуждаем от повече проверки между България и Румъния? Кой ще плати за това и каква е причината за това? Защо, ако румънците искат да отидат и да се насладят на българското Черноморие през следващата година, трябва да има повече граничен контрол за тях? Не разбирам това. По същата причина – защо за българите, които искат да посетят Румъния, трябва да има повече проверки? Това е чисто и просто популизъм. Това е свързано с вътрешнополитическия австрийски дневен ред и е напълно антиевропейско", коментира още той.


Според него в Европа трябва да бъде създадена повече солидарност и доверие. Те искат от нас да поставим повече пречки между румънци и българи, което е неприемливо, категорично заяви Николеску.

 

"Очаквах повече от ЕК. Очаквах от нея да действа като пазител на принципите на ЕС", каза още той. Според него ЕС не може да оцелее с поведение като това на австрийските лидери по отношение на присъединяването на България и Румъния. Наше право е да бъдем част от Шенгенското пространство, декларира анализаторът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама