НОВИНИ


Зеленски: Путин изпитва слабост като животно, усеща кръвта и ще ви изяде за вечеря с целия ви ЕС, НАТО

5 4250 03.01.2024
Зеленски: Путин изпитва слабост като животно, усеща кръвта и ще ви изяде за вечеря с целия ви ЕС, НАТО
Facebook

Путин изпитва слабост като животно, защото е животно. Усеща кръвта, усеща силата си. И той ще ви изяде за вечеря с целия ви ЕС, НАТО, свобода и демокрация. Такова предупреждение отправи украинският президент Володимир Зеленски в интервю за The Economist.


Западът е загубил чувството си за спешност [на военна помощ за Украйна] и много украинци са загубили чувството си за екзистенциална заплаха, каза Зеленски. Сега той се опитва да съживи и двете. „Може да не сме успели [с контранастъплението през 2023 г.], както светът искаше. Може би не всичко е толкова бързо, колкото някой си е представял“, каза президентът на Украйна.

 

Идеята, че Путин печели войната, не е нищо повече от „усещане“, каза Зеленски. Реалността, посочи той, е, че руските войски търпят тежки загуби в Украйна, включително в Авдеевка. Президентът на Украйна повтори тезата си, че през 2023 г. руските войски не са успели да превземат нито един голям град, докато Украйна е преодоляла руската блокада на Черно море и транспортира милиони тонове зърно по нов маршрут по южното крайбрежие на Украйна.

 

Зеленски напомни на западните страни, че помагайки на Украйна, те помагат на себе си и защитават Европа от бъдеща нова агресия на руския военнопрестъпник.

 

Коментирайки възможните мирни преговори, президентът на Украйна каза, че не вижда „никакви фундаментални стъпки към мир от страна на Русия“. Но Зеленски, подобно на жителите на Украйна, вижда масирани въздушни атаки срещу градове. „Виждам само стъпките на една терористична държава“, добави президентът.

 

Според Зеленски Русия иска пауза, защото нямат достатъчно ракети, боеприпаси и обучени войници, а не защото иска мир. Те имат нужда от тази почивка, за да възстановят силите си, посочи украинският президент.

 

Зеленски заяви, че битката за анексирания Крим, включително в Черно море, ще стане основната битка на тази война. Изолацията на полуострова и отслабването на руския военен потенциал в Крим, според него, са изключително важни за Украйна. Успешната операция в Крим ще стане „пример за целия свят“ и ще повлияе на ситуацията вътре в Русия, смята той.

 

Скоростта на всеки успех ще зависи от военната помощ, която Украйна получава от западните партньори, каза украинският лидер. „Най-важното нещо, което украинецът може да направи сега, е да бъде в Украйна. А за нашите западни партньори – да бъдат с Украйна“, каза Зеленски.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама