НОВИНИ


Руски дисидент: Посрещнах 2024 г. в Киев. Всичко, което виждам, ме кара да се срамувам от режима на Кремъл

2 6204 03.01.2024
Руски дисидент: Посрещнах 2024 г. в Киев. Всичко, което виждам, ме кара да се срамувам от режима на Кремъл
Соломенски район, Киев, Украйна / 02.01.2024 г. Petar Tanev/Facebook

"Като гражданин на Русия, всичко, което виждам сега, ме кара най-малкото да се срамувам от режима, който се представя от името на страната, в която съм се сформирал като личност. Като гражданин на България и на Европейския съюз, въпреки целия надигащ се глупав популистки скепсис, ще продължа да се боря за справедливата подкрепа за Украйна в борбата срещу терора. Украйна се нуждае от повече противовъздушна отбрана, за да защити цивилното население", пише Петър Танев.


Петър Танев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Петър Танев е руски дисидент, по произход е половин българин, половин руснак. От началото на руската агресия в Украйна системно подкрепя украинците.

 

Така посрещнах ключовата за нас 2024 година в Киев. Не, не отидох на море или на почивка. Реших, че е важно да дойда тук.


Безсънна нощ в банята. Звуци на дронове, стотици ракети, треперене на стени. Експлозии. Разпознаване на телата, търсене на документи и останали почти изгорени вещи.


Първо — като гражданин на Русия, всичко, което виждам сега, ме кара най-малкото да се срамувам от режима, който се представя от името на страната, в която съм се сформирал като личност. Те са същите врагове за мен. Надявам се някой ден да успеем да разбием тази вредна за целия континент система, въпреки целия скептицизъм.




Второ — като гражданин на България и на Европейския съюз, въпреки целия надигащ се глупав популистки скепсис, ще продължа да се боря за справедливата подкрепа за Украйна в борбата срещу терора в стените на политическите структури на ЕС под формата на всякакви инструменти: лобиране в подобряването на общоевропейската санкционна политика, сигнализиране и елиминиране прокремълските структури в Европа и т.н. Защото това всъщност е нашата обща борба срещу опасното влияние на режима в Кремъл, което принася бедност, корупция, политическа нестабилност, разрушения и смърт. Това е стратегически интерес за самата България, затова моите възгледи са най-патриотични в този контекст.

 

Не съм военен специалист, но от самото начало разбирах, че войната ще е дълга. Войната ще бъде на изтощение. Имам какво да разказвам, но положението тук е наистина много тежко. И знам и виждам със сигурност, че Украйна се нуждае от повече противовъздушна отбрана, за да защити цивилното население. България има достатъчно резерви да ги осигури, аз ще настоявам за това.


Застъпничеството в подкрепа на Украйна е наша отговорност пред бъдещите поколения на млади българи и европейци с идеята да защитим проекта за обединена, мирна и просперираща Европа. И искам хората да знаят, че България ще подкрепя тях, колкото трябва. Затова съм тук.


Каквото и да говорят, Украйна спечели мястото си в Европейската общност с най-ценното - с кръвта си.


Дръжте се и не допускайте никакво униние! Да си унил сега е голямо престъпление срещу себе си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама