НОВИНИ


Васил Терзиев: Започва прокопаването на разширението на метрото, ще бъде затворено локалното платно на “Цариградско шосе”

5 16569 03.01.2024
Васил Терзиев: Започва прокопаването на разширението на метрото, ще бъде затворено локалното платно на “Цариградско шосе”
Васил Терзиев

Тази събота започва прокопаването на тунела за разширението на метрото към “Слатина”, съобщи столичният кмет Васил Терзиев. "От 6 януари ще бъде затворено локалното платно на “Цариградско шосе” между бензиностанция OMV и Макдоналдс. Това налага промяна в организацията на движението на градския транспорт и автомобилите", посочи още той.


"В площадката, която е под земята, тунелопробивната машина ще бъде внесена първо на части и след това сглобена. Това ще отнеме около 8 месеца. Самата машина тежи 1600 тона и е дълга около 86 метра. За сравнение, тя е дъбка почти колкото презокеански пътнически самолет и тежи почти колкото 3 самолета. Само главата на машината е 9,4 метра в диаметър. Това е приблизително ширината на тунела, в който се движат метровлаковете, на които се возим всеки ден в метрото. Машината ще работи денонощно и може да прокопава около 9 метра на ден в зависимост от условията", пише Терзиев във Facebook.


На мястото, където затваряме движението заради площадката, ще има метростанция и подземен буферен паркинг за 250 автомобила", посочва той.
"С използването на тунелопробивната машина спестяваме на софиянци блокирането на движението по множество улици. Отсечката от локалното платно ще остане затворена за около две години и половина. Изграден е и обходен път, но ние, разбира се, ще се постараем да възстановим движението в локалното платно много по-рано", пише Терзиев.


"Разбирам, че промените ще създадат временно неудобство за всички, които живеят, работят или пътуват редовно по маршрута на затворената отсечка. Постарахме се да организираме трафика по начин, който да не затруднява. При завършване на метрото 75 000 души ще могат да ползват разширението на метро-линията и това е добра причина да приемем всички с разбиране промените сега", посочва още кметът на София.

 

От 06.01.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ между ул. „Димитър Моллов“ и транспортния изход на "McDonalds". Движението ще се извършва по новоизграден обходен път, който ще замества затворения участък и ще осъществява връзка на локалното платно и бул. “Цариградско шосе“. Промените на движението ще продължат в рамките на 2 години и половина, информират от Столична община.


.

 

Маршрутът на тролейбусна линия № 5 се скъсява до УМБАЛ „Св. Анна“. Тролеите ще се движат от надлез „Надежда“ по действащия маршрут до кръстовището на локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „Димитър Моллов“ и надясно по ул. „Димитър Моллов“ до крайната станция на тролейбусна линия № 3 двупосочно, се казва още в информацията на общината.


.

Маршрутът на автобусна линия № 73 се удължава до ж.к. „Младост 2“ като ще обслужва част от спирките на тролейбусна линия № 5.


- В посока ж.к. „Младост“ автобусите ще се движат от ж.к. „Овча купел 2“ до крайната спирка „Ж.к. "Младост 1“ по действащия маршрут, където ще имат престой за зареждане в рамките на 6 минути и продължават по ул. „Андрей Сахаров“ и по ул. „Свети Киприян“ по маршрута на тролейбусна линия № 5 до крайната станция в ж.к. „Младост 2“; 


- В посока ж.к. „Овча купел“ автобусите ще се движат от ж.к. „Младост 2“ по маршрута на тролейбусна линия № 5 до спирка „Ж.к. "Младост1“. Оттам ще  продължават по действащия маршрут до кръстовището на  ул. „Йерусалим“ с ул. „Митрополит Серафим Сливенски“, наляво по ул. „Митрополит Серафим Сливенски“ до ул. „Д-р Стефан Чомаков“, наляво по ул. „Д-р Стефан Чомаков“, надясно по ул. „Димитър Моллов“ и наляво по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ по маршрута до ж.к. „Овча купел 2“.  .

Тролейбусите от линия № 5 и автобусите от линия № 73 ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променените участъци на маршрутите.


Спирка „УМБАЛ Св. Анна“ в посока център ще се измести на ул. „Димитър Моллов“, на 40,00 метра преди локалното платно на бул. „Цариградско шосе“.

 

Автобусните от линии №№ 84 и 184  в посока летище София ще се движат по променени маршрути. Автобусите ще се движат от ул. „Ген. Гурко“ по обичайните си маршрути до спирка „Хотел "Плиска“, оттам направо по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ до пътния възел с бул. „Александър Малинов“ и надясно по бул. „Христофор Колумб“ по действащите маршрути до летище София двупосочно.


.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък.


Интервалът на движение на автобусна линия № 73 се намалява от 13 – 14 минути на 9 – 10 минути. Тролейбусна линия № 5 запазва интервала си на движение, а интервалът на движение на линии №№ 84 и 184 се увеличава от 20 на 24 минути.Автобусите от нощна автобусна линия № Н1 ще се движат по променен маршрут в посока ж.к. „Люлин 1, 2“,  както следва: от ж.к. „Младост 4“ по действащия маршрут до кръстовището на  бул. „Александър Малинов“ с бул. „Андрей Сахаров“, направо по бул. „Александър Малинов“, надясно по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ и от Площад на авиацията по действащия маршрут до ж.к. „Люлин 1,2“ двупосочно.


Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама