НОВИНИ


Борел предупреждава: Близкият изток може да завърши в пламъци, ако войната между Израел и Хамас не спре

4 4198 03.01.2024
Борел предупреждава: Близкият изток може да завърши в пламъци, ако войната между Израел и Хамас не спре
Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел БГНЕС

Целият Близък изток може да "завърши в пламъци", ако войната между Израел и Хамас не спре. За това предупреди върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс" и Asharq Al-Awsat.


Топдипломатът наблегна на необходимостта международната общност да постигне решение, което да помогне за разрешаването на войната в Газа, тъй като, според него, воюващите страни "никога няма да могат да постигнат споразумение".

 

"Смятам, че през тези 30 години разбрахме, че решението трябва да бъде наложено отвън, защото двете страни никога няма да успеят да постигнат споразумение", категоричен бе Борел на събитие в Лисабон.

 

По-рано върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността отбеляза, че страните от Европейския съюз имат различни възгледи за кризата в Газа и настоя държавите членки да постигнат политическо решение на конфликта. Борел освен това разкри, че блокът ще обмисли налагането на санкции на израелски заселници "екстремисти" заради нарастващото насилие срещу палестинците на Западния бряг.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама