НОВИНИ


Взривовете в Иран убиха повече от 100 души. Кой бе Касем Солеймани?

3 4365 03.01.2024
Взривовете в Иран убиха повече от 100 души. Кой бе Касем Солеймани?
Касем Солеймани

Две експлозии убиха повече от 100 души и раниха десетки на церемония в Иран в памет на висшия командир Касем Солеймани, убит от американски дрон през 2020 г., съобщиха ирански официални лица в сряда. Най-малко 188 души са ранени. Кой обаче беше Солеймани и какви са мащабите на експлозиите?


Иранската държавна телевизия съобщи за първия, а след това и за втория взрив по време на събитието за годишнината в гробището, където е погребан Солеймани в югоизточния град Керман, предаде "Ройтерс".

Керман, разположен на около 820 км югоизточно от столицата Техеран.

 

Събранието отбеляза четвъртата годишнина от убийството на генерал Касем Солеймани, ръководител на елитните сили "Кудс" на Революционната гвардия, при удар с американски дрон в Ирак през януари 2020 г. Експлозиите са станали близо до мястото на гроба му, докато дълги опашки от хора са се събирали за събитието.



Неназован служител заяви пред държавната информационна агенция ИРНА, че две взривни устройства, заложени по пътя, водещ към гробището на "мъчениците" в Керман, са били детонирани дистанционно от "терористи".

 

Беше съобщено, че Бабак Ектапараст, говорител на иранските служби за спешна помощ, е заявил, че 73 души са загинали, а 170 са ранени. По-късно държавната телевизия съобщи, че са загинали най-малко 100 души.

 

Нито една групировка все още не е поела отговорност.

 

Иран има многобройни врагове, които биха могли да стоят зад нападението, включително групи в изгнание, бойни организации и държавни субекти, пише "Асошиетед прес".

 

Сунитски екстремистки групи, включително групировката Ислямска държава, са извършвали в миналото мащабни нападения, при които са били убивани цивилни в Иран с шиитско мнозинство, макар и не в относително мирния Керман, пише изданието.

 

Видеозаписи, излъчени от иранските медии, показват десетки тела, разхвърляни наоколо, като някои минувачи се опитват да се погрижат за оцелелите, а други бързат да напуснат района на взрива.



"Там се чу ужасен звук, въпреки всички мерки за сигурност и безопасност. Все още водим разследване", заяви пред държавната телевизия Реза Фаллах, ръководител на дружеството на Червения полумесец в Керман.

 

На церемонията, на която стотици иранци се бяха събрали, за да отбележат годишнината от смъртта на Солеймани, спасители на Червения полумесец се грижеха за ранени хора. Според някои ирански информационни агенции броят на ранените е много по-голям.

 

През последните години в Иран имаше масови протести, включително тези заради смъртта на 22-годишната Махса Амини през 2022 г. Страната също така е обект на нападения от страна на групи в изгнание, които датират от размириците около Ислямската революция от 1979 г.

 

Самият Иран въоръжава войнствени групировки през десетилетията, включително Хамас, ливанската шиитска милиция Хизбула и йеменските бунтовници хути. Докато Израел води опустошителната си война в Газа след нападенията на Хамас от 7 октомври, при които загинаха 1200 души в Израел, а други над 200 бяха взети за заложници, и Хизбула, и хутите предприеха нападения срещу Израел, които според тях са от името на палестинците.

 

Солеймани е архитект на регионалните военни дейности на Иран и е приветстван като национална икона сред поддръжниците на иранската теокрация. Той също така помогна за обезпечаването на правителството на сирийския президент Башар Асад, след като протестите срещу него от Арабската пролет през 2011 г. се превърнаха в гражданска, а по-късно и в регионална война, която продължава да бушува и до днес.



Сравнително неизвестен в Иран до инвазията на САЩ в Ирак през 2003 г., популярността и мистиката на Солеймани нараснаха, след като американски служители призоваха за убийството му заради помощта му за въоръжаване на бойци с пронизващи крайпътни бомби, които убиха и осакатиха американски войници.

 

Десетилетие и половина по-късно Солеймани се е превърнал в най-разпознаваемия командир на бойното поле на Иран, който не обръща внимание на призивите да се включи в политиката, но става толкова могъщ, ако не и по-могъщ от цивилното ръководство на страната.

 

В крайна сметка генералът беше убит при удар с дрон, извършен от администрацията на Тръмп, което беше част от ескалиращите инциденти, последвали едностранното оттегляне на Америка от ядреното споразумение на Техеран със световните сили през 2018 г.

 

Смъртта на Солеймани е привличала големи шествия в миналото. По време на погребението му през 2020 г. в Керман избухна блъсканица и най-малко 56 души бяха убити, а над 200 бяха ранени, тъй като хиляди се тълпяха на процесията. Иначе Керман до голяма степен е незасегнат от неотдавнашните размирици и нападения, които засегнаха Иран. Градът и едноименната провинция се намират в централната част на иранското пустинно плато.

 

До сряда най-смъртоносният атентат в Иран след революцията беше взривът с камион през 1981 г. в централата на Ислямската републиканска партия в Техеран. При това нападение загинаха най-малко 72 души, включително лидерът на партията, четирима министри, осем заместник-министри и 23-ма членове на парламента.

 

През 1978 г., точно преди революцията, умишлено предизвикан пожар в кино "Рекс" в Абадан убива стотици хора.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама