НОВИНИ


НАТО купува ракети "Пейтриът", за да подобри противовъздушната отбрана

12 4633 03.01.2024
НАТО купува ракети
БГНЕС

Няколко държави от НАТО, включително Германия и Испания, са подписали договор за придобиване на до1000 ракети "Пейтриът". Те са използвани за противовъздушна отбрана, съобщи НАТО в съобщение за медиите.


Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване (NAMSA) ще подкрепи коалиция от съюзници, включваща Германия, Нидерландия, Румъния и Испания, за закупуването на до 1000 ракети "Пейтриът" за укрепване на тяхната противовъздушна отбрана в условията на войната на Русия срещу Украйна. Договорът ще разшири европейското производство на ракетите, като подобри доставките и осигури попълването на съюзническите запаси, се казва в информацията.

 

"Приветствам навременното изявление на съюзниците да инвестират в до 1000 нови ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да укрепят сигурността на Алианса", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.



"Тази инвестиция показва силата на трансатлантическото сътрудничество в областта на отбраната и ангажимента на НАТО да осигури безопасността на нашите граждани. Руските ракетни нападения и нападения с дронове срещу украински цивилни граждани, градове и селища показват колко важна е модерната противовъздушна отбрана. Увеличаването на производството на боеприпаси е от ключово значение за сигурността на Украйна и за нашата сигурност".

 

Договорът на стойност 5,5 млрд. долара е възложен на COMLOG, съвместно предприятие на американската компания Raytheon и германската MBDA, разположено в Шробенхаузен, Германия.

 

Големият обем на поръчката ще подпомогне създаването на завод за производство на ракети "Пейтриът" в Германия.



Системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" могат да се използват за защита срещу самолети, хеликоптери и ракети, като ги прихващат на големи разстояния. След войната на Русия срещу Украйна НАТО разположи ракетни батареи "Пейтриът", за да защити съюзниците си на Източния си фланг - тъкмо тук се намира и България. Съюзниците от НАТО също така са доставили системи "Пейтриът" на Украйна и се ангажираха с по-нататъшното укрепване на украинската отбрана.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама