НОВИНИ


Каква година беше 2023 за изкуствения интелект и какви са прогнозите за 2024 г.?

0 4518 03.01.2024
Каква година беше 2023 за изкуствения интелект и какви са прогнозите за 2024 г.?

Само няколко седмици след пускането на чатбота с генеративен изкуствен интелект ChatGPT на 30 ноември 2023 г., OpenAI, организацията с нестопанска цел, която стои зад бота, прогнозираше, че през 2024 г. ще получи приходи от 1 млрд. долара, съобщиха източници на "Ройтерс". Очаквайте AI, който вече е привлечен за провеждане на предизборни кампании в САЩ, да изиграе огромна роля в много от изборите, които се провеждат тази година, прогнозира агенцията.


Способността на т.нар. голям езиков модел да превръща заявките на потребителите в поезия, песен и гимназиални есета очарова 100 милиона потребители в рамките на два месеца. Същите резултати отнеха на Facebook четири години и половина, а на Twitter - пет. Така ChatGPT успя да се превърне в най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята.


Понякога отговорите бяха грешни, въпреки че бяха поднесени с убеденост. Това се случваше достатъчно често, за да бъде "халюцинирам", в смисъл, че изкуственият интелект произвежда грешна информация, избрана за дума на годината от речника на “Кеймбридж”, поради дълбоките впечатления на технологията върху обществото.

 

Подобни грешки не намалиха еуфорията и не спряха екзистенциалния страх, който новата технология вдъхна. Инвеститорите, водени от многомилиардния залог на Microsoft (MSFT.O) за OpenAI, инжектираха 27 млрд. долара в стартъпи за генеративен изкуствен интелект през 2023 г., според Pitchbook. Битката за надмощие в областта на изкуствения интелект, която от години се води на заден план между големите технологични фирми, изведнъж се оказа на фокус, след като Alphabet, Meta и Amazon.com обявиха нови важни постижения.

 

През март хиляди учени и експерти по изкуствен интелект, сред които и Илон Мъск, подписаха отворено писмо, в което поискаха пауза в обучението на по-мощни системи, за да се проучи тяхното въздействие върху човечеството и потенциалната опасност за него. Този ход направи паралел с "Опенхаймер", касовия хит на Кристофър Нолан за предупрежденията на титулярния създател на атомни бомби, че непрестанното преследване на прогреса може да доведе до изчезване на човечеството.

"Това е екзистенциален риск", каза един от "кръстниците на изкуствения интелект" Джефри Хинтън, който напусна Alphabet през май. "Той е достатъчно близък, за да работим много усилено още сега и да влагаме много ресурси, за да разберем какво можем да направим по въпроса".

 

ЗАЩО Е ВАЖНО

 

Консултантската компания PwC изчислява, че икономическото въздействие на изкуствения интелект може да достигне 15,7 трилиона долара в световен мащаб до 2030 г., което е почти колкото брутното вътрешно производство на Китай, пише "Ройтерс".



Захранването на този оптимистичен растеж се дължи на факта, че почти всяка индустрия - от финансовата и правната до производствената и развлекателната - е възприела AI като част от предвидимата си стратегия.

 

Печелившите и губещите в ерата на AI тепърва се очертават. Както и в други епохи, облагодетелстваните вероятно ще бъдат разпределени по социално-икономически признак.

Защитниците на гражданските права изразиха загриженост относно потенциалните пристрастия на AI в области като набирането на персонал, а профсъюзите предупредиха за дълбоки смущения в заетостта, тъй като AI заплашва да намали или премахне някои работни места, включително писането на компютърен код и изготвянето на развлекателно съдържание.

 

Производителят на чипове Nvidia, чиито графични процесори са най-горещата стока в глобалната надпревара за изкуствен интелект, се превърна в голям ранен победител, като пазарната му капитализация се изстреля в клуба на трилионните долари заедно с Apple и Alphabet.

 

През последните месеци на годината друг победител се появи неочаквано от сътресенията. През ноември управителният съвет на OpenAI уволни главния изпълнителен директор Сам Алтман за това, че "не е бил последователно откровен с тях", според лаконичното му изявление.

 

При обяснението на причините, довели компанията до ръба, Олтман заяви, че хората са се притеснявали от високия залог на разработването на изкуствен интелект, който може да надмине човешкия. "Мисля, че всичко това избухна", каза той по време на събитие в Ню Йорк през декември.



Някои изследователи от OpenAI предупредиха за нов пробив в областта на AI преди отстраняването на Олтман чрез свръхсекретен модел, наречен Q* (произнася се Q-Star), съобщи Ройтерс през ноември.


КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ЗА 2024 Г.?

 

Един въпрос, провокиран от сагата OpenAI: дали бъдещето на изкуствения интелект и неговото обществено въздействие ще продължат да се обсъждат при закрити врати, от малцина привилегировани в Силициевата долина?

 

Регулаторните органи, водени от ЕС, са решени да играят водеща роля през 2024 г. с цялостен план за създаване на предпазни огради за технологията под формата на Акт на ЕС за AI. Подробностите на проекта трябва да бъдат оповестени през следващите седмици.

 

Тези правила, както и други, които се изготвят в Обединеното кралство и САЩ, идват в момент, когато светът се насочва към най-голямата изборна година в историята, пораждайки загриженост относно генерираната от AI дезинформация, насочена към избирателите. Само през 2023 г. NewsGuard, компания, която е създала рейтингова система за новинарски и информационни уебсайтове, е проследила 614 "ненадеждни" сайта, генерирани от ИИ, на 15 езика - от английски до арабски и китайски.



Добър или лош, очаквайте AI, който вече е привлечен за провеждане на предизборни кампании в САЩ, да изиграе огромна роля в много от изборите, които се провеждат тази година, прогнозира "Ройтерс".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама