НОВИНИ


Ивайло Иванов: От изхода на войната в Украйна ще зависи къде ще се намира Европа в бъдещия геополитически ред

8 4113 03.01.2024
Ивайло Иванов: От изхода на войната в Украйна ще зависи къде ще се намира Европа в бъдещия геополитически ред
БНР

Ако Европа не иска да бъде изтласкана от значимата си роля в международния ред, трябва да направи всичко възможно Украйна да победи. 


Това каза пред БНР Ивайло Иванов, експерт по национална и международна сигурност, като уточни, че от изхода на войната в Украйна ще зависи къде ще се намира Европа в бъдещия геополитически ред и дали ще бъде един от факторите, които ще определят правилата в него. 


Според него Европа трябва да наложи "нашите принципи и разбирания за това какъв трябва да бъде този международен ред".

 

"Ограничените успехи, които Украйна постигна в резултат на контранастъплението през изминалата година, се дължаха на забавянето на помощта от ЕС и САЩ. ... Решенията, които взехме, не дават основания да твърдим, че ние наистина сме готови да действаме по начина, по който би трябвало, ако смятаме, че този конфликт е жизненоважен за нас", коментира експертът.

 

Ивайло Иванов беше категоричен, че с нападението над Украйна през февруари 2022 г. Русия разрушава международното право и зачертава неговите разпоредби:


"В момента се намираме в това междувремие, когато старият международен ред бива разрушаван, а новият все още не е дошъл - когато ще имаме изградени правни норми между водещите геополитически субекти в света.

 

В този конфликтен свят, който се очертава - поне няколко десетилетия, докато бъдат установени нови правила и ефективни институции, които да поддържат тези правила, има множество държави - като започнем от непосредственото ни обкръжение и завършим с Китай - които, ако видят, че ЕС не проявява достатъчно решимост да сдържа и да се противопоставя дори с военна сила на агресивни амбиции и намерения, ще бъдем (ЕС) подложени на масивно изнудване от множество държави, които претендират да бъдат фактори в този нов международен ред".  

 

По думите му колкото повече слабости ЕС демонстрира, толкова повече държави ще се възползват от това, за да постигнат своите интереси. 

 

Експертът по национална и международна сигурност подчерта, че макар и да са отдалечени от нас - военните конфликти в Украйна и в Газа пряко ни засягат.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама