НОВИНИ


Главният икономист на КНСБ алармира: Не ни стигат пари за земеделие

2 4044 03.01.2024
Главният икономист на КНСБ алармира: Не ни стигат пари за земеделие
Главният икономист на КНСБ Любослав Костов Стопкадър: NOVA NEWS

"Не ни стигат пари за земеделие. В крайна сметка не бяха гласувани. Имаме уверението на министър Василев, че от 250-те милиона, останали за изравняване на възнагражденията, ще бъдат намерени пари за земеделския сектор. Надявам се до края на месеца да получим покана за среща и да уговорим къде да бъдат разпределени. В транспортното министерство трябват 23 милиона. За тези два сектора търсим общо около 80-90 млн. лева."


Това заяви в ефира на NOVA NEWS главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

 

По думите му 2023 г. е била успешна за синдикатите.

 

"Това е така, защото за пръв път от 10 години бяха вдигнати командировъчните. Ще има протести януари и февруари, ако няма решения за изостаналите откъм заплати сектори. Има ръст на парите в НЗОК, няма обаче такъв в РЗИ. В училищното и детското здравеопазване не са получавали увеличение три години. Дефицитът можеше да бъде близо до балансираното салдо", коментира експертът.

 

Специалистът обясни, че в БДЖ има 90% синдикално покритие. "Те са обхванати от колективно договаряне, а статистиката сочи, че това води до 14% по-високи заплати. 30 млн. са средствата за железопътния транспорт през тази година. 19,6% са вдигнати заплатите. От 1 януари и 1 април се вдигат на две стъпки възнаграженията в БДЖ, с общо 20%. За учителите и културата също има ръст", отбеляза още Костов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама