НОВИНИ


Преподавател във Варшавския университет: За Полша е изключително важно подкрепата за Украйна да продължава

19 4378 03.01.2024
Преподавател във Варшавския университет: За Полша е изключително важно подкрепата за Украйна да продължава
Спасимир Домарадски, политолог и преподавател във Варшавския университет (вдясно) Стопкадър: YouTube

"Новият министър на външните работи - Шикорски - неговото изказване звучи като на ястреб. То идва съвсем навреме. За Полша е изключително важно подкрепата за Украйна да продължава и Западът да си дава сметка, че всякаква проява на слабост не е адекватна."


Това мнение изрази в предаването "Денят с В. Дремджиев" Спасимир Домарадски, политолог и преподавател във Варшавския университет.

 

По думите му е налице политически сигнал към Берлин, да бъде взета под внимание и полската позиция.

 

"Полша е съсед на Украйна. Полските власти доста скромно отговарят, защото си дават сметка колко съществени биха могли да бъдат по-съществени информации", посочи преподавателят.

 

"Действително ние сме свидетели на много интересен процес. Доста сложен, от юридическа и от политическа гледна точка. От една страна живеем с илюзията, че държавните медии играят ролята на независим орган, но от друга страна знаем, че те са проводник на определени политики. Свидетели сме на две революции в Полша. Първата беше на Качински, втората беше на Туск. Този, който е на власт, си дава сметка, че трябва да контролира медиите. Доналд Туск и министърът на културата взеха много сериозни мерки", отбеляза политологът.

 

Според него картината в Полша е изключително сложна.

 

"В Полша има същата институция като СЕМ. Става въпрос, че "Право и справедливост" създаде паралелна институция. Сега новата коалиция намери вратичка в единия от законите, който е кодексът за търговските дружества, който говори за нерегулираните ситуации. Проблемът е изключително сложен", смята експертът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама