НОВИНИ


Директорът на "Гранична полиция": Около 185 хил. опита за нелегално влизане в страната ни са били осуетени

0 4277 03.01.2024
Директорът на
Директорът на „Гранична полиция“ гл. комисар Антон Златанов Стопкадър: Нова телевизия

Австрия, последната страна, която остава пречка за пълноправното ни членство в шенгенското пространство, постави пет условия пред България, изпълнението на които би трябвало да доведе до падането и на сухопътните граници. Какво означават австрийските условия за тези, които пазят границите ни и спират нелегалните мигранти - станали основен проблем по темата Шенген?


"Около 185 хиляди опита за нелегално влизане в страната ни са били предотвратени през 2023 г. Това са абсолютно точни цифри." Това заяви директорът на „Гранична полиция“ гл. комисар Антон Златанов в ефира на Нова телевизия.

 

Според него увеличаването на мигрантския натиск зависи от много фактори. "Едните зависят от нас, другите - не. От нас не зависи броя на мигрантите, които ще тръгнат от Афганистан, Сирия и Мароко насам. Но в нашия контрол е да продължаваме да надграждаме, както последните няколко месеца, организацията на нашата дейност. Да правим труден пътят им през България и да ги отказваме", отбеляза той.

 

"В момента на българо-турската граница, почти през цялото време на сериозен натиск, ние имахме 100 допълнително изпратени български служители. От Жандармерията, Националната полиция, други поделения на "Гранична полиция" и от армията. Общо служителите на "Фронтекс", които са тук са около 136 човека", посочи директорът.

 

"Докладът от работата на граничните власти на България е не добър, не много добър, не отличен, а брилянтен. Това са думи на европейските експерти. Този доклад отвори възможността да се преговаря съвсем уверено и смело на всички нива - професионално и политическо", допълни той.

 

Шефът на "Гранична полиция" обясни, че по негова преценка вероятността броя на мигрантите у нас да се увеличи е много малка. "Тези хора преминават транзитно през България и желаят да отидат в Западна Европа. Ние пазейки нашата граница с Турция - пазим и европейската. Това е крайно време да се разбере от всички политици в Европа", подчерта Златанов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама