НОВИНИ


Д-р Стойчо Кацаров тревожно: В София има един спешен кабинет УНГ, а в провинцията – нула

7 4218 04.01.2024
Д-р Стойчо Кацаров тревожно: В София има един спешен кабинет УНГ, а в провинцията – нула
Стойчо Кацаров

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров заяви в ефира на БТВ, че "в София има един кабинет УНГ, а в провинцията – нула".


"Не за пръв път се стига до такъв казус и то не само за кабинетите по УНГ. Ако в София има само един кабинет, знаете ли колко има в по-малките градове? Нула“, обясни той.


Според него това не е нормално и причината да се стига до такова напрежение по празниците е в това, че държавата се меси в работата на болниците. „Ще ви дам следният пример. Всички хранителни магазини работеха и хората пазаруваха. Тяхната потребност за храна беше задоволена – без опашки, без чакане и без напрежение“, посочи още д-р Кацаров.


Той недоумява „защо друга потребност – да получиш медицинска помощ, се оказва незадоволена“.


„Разликата между хранителните магазини и болниците е, че първите оперират на свободния пазар, т.е. никой не ги принуждава да работят по Коледа и Нова година. В здравеопазването обаче държавата се е намесила – тя е написала едни правила за начина на предоставяне на медицинска помощ, създала е организация и е определила заплащането за този труд“, поясни д-р Кацаров.


Той е категоричен, че вината за липсата на достатъчно работещи лекарски кабинети по празниците е на държавата. Решението на проблема изисква обстоен анализ на проблемите в сектора, посочи още експертът.


На първо място според него трябва всяка общинска болница да разполага със спешни кабинети – критериите за тяхното разкриване в момента са твърде завишени. „Едно от решенията е да се занижат тези критерии и да се разкрият такива отделения. Тогава лекарите ще имат интерес да дават дежурства в тях по празниците“, посочи д-р Кацаров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама