НОВИНИ


София отбелязва 146 години от Освобождението си от турско робство

10 4455 04.01.2024
София отбелязва 146 години от Освобождението си от турско робство
София

София празнува 146 години от Освобождението си от турско робство. На 4 януари 1878 г. под предводителството на ген. Гурко руските освободителни войски победоносно навлизат в града.


Гурко превзема София, нанася последно поражение на Сюлейман паша при Пловдив и превзема Одрин, с което практически е сложен край на Руско-турската освободителна война. А бъдещата столица на Княжество България е освободена.

 

Операцията по превземането на града е по заповед на император Александър II, защото София е изключително важна стратегическа точка за по-нататъшно настъпление на руските войски в Тракия и основен пункт за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие. На Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби.

 

По повод годишнината от освобождението Столичната община кани жителите и гостите на София на възстановка на историческите събития на 6 януари от 13:00 часа в Северния парк. Историческата възстановка е с вход свободен. Организатори на събитието са район „Надежда“, Сдружение "Национален съюз "Единение" и Сдружение "Обединени Балкани". В историческите сцени ще се включат близо 60 участници от Национален Съюз „Единение“, ще звучи патриотична музика от Възраждането.

 

Празникът ще бъде отбелязан и с тържествена света литургия в храм "Света Неделя" и литийно шествие.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама