НОВИНИ


Адв. Галентин Грозев за гонката в Стара Загора: Никой в МВР не е обучен за преследване, не е правно регламентирано

3 4760 04.01.2024
Адв. Галентин Грозев за гонката в Стара Загора: Никой в МВР не е обучен за преследване, не е правно регламентирано
Галентин Грозев

Дейността по преследване и задържане на лица, които се намират в движещите автомобили, не е правно регламентирана. След случая с убитите полицаи в Бургас бяха издадени лаконични правила за това. Няма практическо обучение в МВР за водач на автомобил – няма авто- или мотополигон, никой не е обучен практически за преследване. Това заяви адв. Галентин Грозев по Нова телевизия във връзка с гонката в Стара Загора, завършила с фатален край.


„Не видях отворен еърбег, а е имало поне три ПТП-та. Второ – не видях да е сложен колан. Това лице, с оглед, че 20 минути преди това се е движело неадекватно, вероятно става въпрос за голяма житейска трагедия. Човекът е изпаднал в състояние, което нито той самият, нито полицаите можели да контролират”, подчерта той.

 

„Обществото е много чувствително към пътния травматизъм и пътните хулигани. Към момента на преследването това лице е изпълнявало действията на един пътен хулиган. Натрупаните ПТП-та е засилило интензитета на престъплението, а това е наложило включването на повече полицейски екипи”, коментира още адвокатът.

 

„Действията на полицаите са в резултат най-вероятно в резултат на това, което са видели и чули по телевизията. Самото задържане е съвсем нормално, касае се все пак за бивш шампион по борба. Човекът е трениран да се бори на земя, нормално е няколко души да се опитват да му сложат белезници. Възможно е в това време да се употреби физическа сила. Но след поставянето на белезниците това лице не е удряно или бито”, допълни той.

 

Той смята, че причините за смъртта са вътре в самото лице, не в полицаите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама