НОВИНИ


Загиналият след гонка с полицията мъж в Стара Загора се е задушил под тежестта на 5-ма полицаи

8 4456 04.01.2024
Загиналият след гонка с полицията мъж в Стара Загора се е задушил под тежестта на 5-ма полицаи
БГНЕС

Мъжът, починал след гонка с полицията в Стара Загора, се е задушил под тежестта на петима полицаи, докато са го арестували. Това показва съдебно-медицинската експертиза, изготвена в рамките на разследването.


Тази информация придоби публичност ден след като ръководството на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в града отхвърли тезата униформените да са отговорни за фаталния изход на случая.

 

Починалият Пламен Пенев беше преследван от 9 патрулни коли на местната полиция на 30 декември след подаден сигнал, че е заплашвал непълнолетни с нож. Според изнесената от МВР информация той е отказал да се подчини на разпорежданията на изпратения на мястото екип, след което е стартирало и преследването.

 

Случаят стана известен едва след като близки на Пенев споделиха пред медиите, че имат съмнения, че той е бил убит при ареста му. Те допълниха, че той е страдал от психично заболяване, с което обясниха бягството му от органите на реда.

 

Първоначално беше разпространена информация, че той е починал по време на гонката. Кадри обаче показаха как полицаи го извеждат жив от автомобила му.

 

В сряда шефът на ОДМВР - Стара Загора Лазар Христов каза единствено, че след като подчинените му са сложили белезници на Пенев, той е получил конвулсии и е починал. От думите му не стана ясно у задържания да е бил открит нож.

 

От заключенията на експертизата по случая, цитирана от "Капитал", става ясно, че мъжът е починал от механична асфикция (задушаване - бел.ред.), причинена от тежестта на притисналите го към земята общо петима полицаи.

 

Изданието отбелязва, че становището на съдебните медици все още не е изпратено официално на прокуратурата, но разследващите вече са се запознали със съдържанието му. Тази информация засега не е потвърдена нито от прокуратурата, нито от МВР.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама