БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Бизнес скочи срещу по-висок данък сгради

0 5266 12.11.2010
Бизнес скочи срещу  по-висок данък сгради

Синдикатите и работодателите са твърдо против повишаването на горната граница за данък "сгради" от 2,5 на 4,5 промила, заявяват вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков и финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова, цитирани от БТА.



Те са обсъдили на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество късно снощи предложенията за промени в закона за местните данъци и такси, проектите на закони за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред и за браншовите организации на производителите и преработвателите на земеделска продукция.

По-рано тази седмица финансовият министър Симеон Дянков каза, че правителството се отказва от въвеждане на "данък лукс". По думите му, ще останат заложените в законопроекта за местни данъци и такси по-широки диапазони за определяне на данък "сгради" от общините. Размерът ще е между 2,5 и 4,5 промила.

Ще се облагат имотите с данъчна оценка под 1680 лв., от които досега не се събираше данък "сгради".

В момента границите за данък "сгради" са от 0,5 до 2,5 промила, с промените се предлага да станат от 0,1 до 4,5 промила, като всеки общински съвет да гласува конкретния размер на налога за съответната община.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама