НОВИНИ


Лукашенко си осигури доживотен имунитет срещу наказателно преследване с нов закон

3 4659 05.01.2024
Лукашенко си осигури доживотен имунитет срещу наказателно преследване с нов закон
Беларуският държавен глава Александър Лукашенко БГНЕС

Беларуският държавен глава Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава доживотен имунитет срещу наказателно преследване и не позволява на живеещите в изгнание опозиционни лидери да се кандидатират на бъдещи президентски избори, съобщи БГНЕС.


Теоретично законът се прилага за всички бивши президенти и членове на техните семейства. На практика обаче той касае единствено 69-годишния Лукашенко, който управлява Беларус с железен юмрук вече почти 30 години.

 

Новата мярка изглежда цели да укрепи още повече властта на Лукашенко и да премахне потенциални претенденти на следващите президентски избори в страната, които трябва да се проведат през 2025 г. Законът сериозно затяга изискванията към кандидатите за държавен глава и прави невъзможно избирането на опозиционни лидери, които през последните години избягаха в съседни държави. Право да се кандидатират имат само граждани на Беларус, които са пребивавали постоянно в страната в продължение на най-малко 20 години и никога не са имали разрешение за пребиваване в друга държава.

 

Беларус бе разтърсена от масови протестни демонстрации по време на спорното преизбиране на Лукашенко за шести мандат през август 2020 г., което опозицията и Западът осъдиха като фалшифицирано. По това време беларуските власти арестуваха повече от 35 000 души, много от които бяха измъчвани в ареста или напуснаха страната. Лукашенко е обвиняван и в участие в незаконното прехвърляне на деца от окупираните от Русия градове в Украйна в Беларус.

 

Текстът на новия закон гласи, че ако Лукашенко напусне властта, той „не може да бъде подведен под отговорност за действия, извършени във връзка с упражняването на президентските му правомощия”. В текста се посочва още, че на президента и членовете на неговото семейство ще бъде осигурена пожизнена държавна защита, медицинско обслужване и застраховка живот и здраве. След като подаде оставка, президентът ще стане и постоянен пожизнен член на горната камара на парламента.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама