НОВИНИ


Военният министър на Израел с идея за управлението на Ивицата Газа в бъдеще

1 4958 05.01.2024
Военният министър на Израел с идея за управлението на Ивицата Газа в бъдеще
Израелският военен министър Йоав Галант БГНЕС

Израелският военен министър Йоав Галант очерта предложения за бъдещото управление на Ивицата Газа, след като войната между Израел и Хамас приключи. По думите му, на територията ще има ограничено палестинско управление. Боевете в палестинския анклав продължават, като се съобщава за десетки убити през последното денонощие, съобщи БНР.


Плановете, представени от Галант, предвиждат в северната част на анклава армията да пристъпи към щурмове и обиски, разрушаване на тунели, въздушни и наземни удари, както и операции на специалните сили. В южната част, където са концентрирани повече от два милиона палестинци, военните ще продължат да ликвидират лидерите на Хамас и да освобождават заложниците.

 

След войната Хамас вече няма да държи контрола над Газа, а Израел ще запази цялостния контрол върху сигурността, категоричен бе министърът на отбраната. Многонационални сили ще поемат отговорността за възстановяването на територията. В документа се посочва освен това, че палестинците ще бъдат отговорни за управлението на територията. Според плана съседен Египет също ще има неуточнена роля.

 

Въпреки че планът на Галант може да се смята за по-практичен от предишни предложения на министри от кабинета, той по всяка вероятност ще бъде отхвърлен от палестинските лидери, които настояват, че на самите жители на Газа трябва да бъде позволено да поемат пълен контрол върху управлението на анклава, след като тази разрушителна война приключи.

 

Същевременно боевете в ивицата Газа продължават. Израелските сили за отбрана информираха вчера, че са поразили райони в северната и южната част на региона, включително град Газа и Хан Юнис. Нанесени са удари по "терористична инфраструктура" и са убити хора, описани като екстремисти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама