НОВИНИ


Русия използвала севернокорейски ракети в Украйна. Какво ни казва това?

28 4825 05.01.2024
Русия използвала севернокорейски ракети в Украйна. Какво ни казва това?

Русия е използвала севернокорейски балистични ракети в Украйна. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред репортери в четвъртък. Информацията е важна, тъй като доказва опасността от тясно военно сътрудничество между Русия и Северна Корея - заявка, която Владимир Путин и Ким Чен-ун дадоха през есента на миналата година. 


Какво казва Белият дом? 

 

Според информацията на Белия дом Северна Корея наскоро е предоставила на Русия пускови установки за балистични ракети и няколко балистични ракети. На 30 декември 2023 г. руските сили са изстреляли поне една от тях в Украйна. 

 

Първата ракета е паднала в открито поле. Все още се оценяват щетите, причинени от второто изстрелване, заяви още Кърби.

 

"Очакваме, че Русия ще използва допълнителни севернокорейски ракети, за да се насочи към гражданската инфраструктура на Украйна и да убие невинни украински цивилни", допълни той.





Защо това е важно? 

 

В средата на септември месец руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещнаха на космодрума Восточний при рядка визита на Чен-ун. Имаше срещи между военните министри на двете държави, а двамата държавници разговаряха и насаме. Ким Чен - ун даде заявка, че ще превърне двустранните отношения с Русия в свой най-голям приоритет и увери Путин, че подкрепя всички негови решения, включително руската инвазия в Украйна. 

 

Срещата се случва в момент, в който Русия и Путин са все по-изолирани на международната сцена и руският президент отчаяно търси партньори и приятели. 

 

Анализатори посочват, че КНДР може да се окаже важна за евентуална руска победа в Украйна - запасите на Москва от оръжия намаляват значително, индустрията е блокирана заради санкции, а Пхенян разполага с огромно количество муниции и то от съветски тип. Оценява се, че сътрудничество между Москва и Пхенян би могло да бъде опасно - анализатори считат, че заради отчаянието на Москва Русия е готова да предостави всичко на Пхенян, включително ядрени технологии, които да засилят ядрената програма на КНДР. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама