НОВИНИ


Бойко Рашков пак против своите: Сглобката плюс ДПС връщат България в комунизма

15 4161 05.01.2024
Бойко Рашков пак против своите: Сглобката плюс ДПС връщат България в комунизма
Бойко Рашков

Оттук нататък политиците ще определят кой е главен прокурор. Единствената ми надежда е, че ще бъдат отменени от Конституционния съд. Това заяви в предаването "ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев" депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков. По време на окончателното гласуване на конституционните промени в края на миналата година Рашков се обяви срещу предложените от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС промени.


"Освен че сме изправени пред политическото завземане на прокуратурата в нашата страна чрез основния закон, сега по силата на тази тройка - ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, ще завземем регулаторните органи. Опасението ми е, че ако така вървим, ще се изправим фактически пред чл. 1 на Конституцията преди няколко десетилетия, но сега на тройката , заяви Бойко Рашков.


Депутатът от ПП-ДБ обясни, че преди 1989 г. главният прокурор се е избирал от Народното събрание. Парламентът е можел да го отзове и да назначи нов на негово място, когато поиска. По думите на Рашков сега сме се върнали в почти същата ситуация - ще се избира "удобен главен прокурор".


Рашков е на мнение, че най-съществената конституционна промяна е разделянето на Висшия съдебен съвет на две части. Според него ако тази тенденция "продължи", може да очакваме и новосъздаденият прокурорски съвет да се "раздроби".


"Овладяването на прокурската колегия в съдебната власт означава, че утре всеки един политик ще може да се окаже обект на незаконни разследвания, тогава когато мястото му в пленарната зала бъде заето от друг", обясни Рашков.


Рашков обясни, че прекратеното дело по "Барселонагейт" и че по него години наред не се е работило, и то съзнателно. "Не може да има доказателства по дело, по което умишлено не се е работило", коментира Рашков.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама