НОВИНИ


Посланик Илашчук: Украйна преживя най-мащабното въздушно нападение в престъпната война на Русия досега

4 4231 05.01.2024
Посланик Илашчук: Украйна преживя най-мащабното въздушно нападение в престъпната война на Русия досега
Н. Пр. Олеся Илашчук

"В празничния период, когато цял свят и европейците празнуват новогодишното събиране на семейства, престъпният режим на Русия започна безпощадна атака спрямо украинците, изстрелвайки над 500 ракети и дронове. Това беше най-мащабното въздушно нападение за 679 дни от престъпната война на Русия срещу Украйна".


Това заяви посланикът на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук пред NOVA, след като Нова година за Украйна премина под тотален обстрел. 

 

"От 29 декември до 2 януари Русия проведе редица безпрецедентни атаки с ракети и дронове срещу мирните граждани на Украйна и цивилната инфраструктура. Нападенията засегнаха включително АГ болници, образователни институции, както и жилищни сгради, търговски складове, паркинги. С десетки жертви", посочи тя. 



"Терорът им продължи по цялата украинска територия и през цялото време на новогодишните празници. Това беше най-голямата въздушна атака досега, без никоя държава в света преди да е успявала да отблъсне подобни смесени нападения, включващи дронове, крилати, балистични ракети. За петте дни новогодишни празници в Украйна над 78 души бяха убити и 200 останаха тежко ранени от руските ракети и дронове, а хиляди домове бяха унищожени", посочи посланикът на Украйна у нас.

 

"Готвили са се да съсипят, да вгорчат празниците ни – да причинят още повече болка, страдание и зверства спрямо украинците. Било е целенасочено. Тяхната цел е била да унищожават, дори в светли празнични дни. Общо през 22-та месеца на пълномащабна инвазия Русия изстреля над 7500 ракети към Украйна. Представяте ли си?

 

Ние не използваме фойерверки нито на Нова година, нито на другите празници, защото всеки ден сме под прицел на удари. Този звук за нас се свързва само с война, само със зверства, само с война. Ние не го наричаме празненство. За нас е дата, ден, начало на нов календар, бих казала. Освен това, вярваме в новогодишните чудеса и отправихме пожелание – да постигнем победа. Ние ще победим. Украйна ще победи", заяви тя.



На въпрос дали Украйна е някак забравена в светлината на случващото се в Израел, тя отговори:

 

"Руснаците се опитаха да променят и пренасочат вниманието към Израел, но не смятаме, че успяха. Все още сме в международния дневен ред.

Колкото е необходимо, това казват западните лидери, когато ги попитат колко дълго ще подкрепят Украйна, но сега виждаме съмнение. Милиарди евро и долари са в изчакване".

 

"Ние вярваме, че нашите партньори и съюзници ще продължат да ни подкрепят в бъдеще. Украйна призовава своите партньори и съюзници да ускорят предоставянето на боеприпаси и системи за ПВО. Това е много важно. Да предоставят на Украйна максимален брой бойни безпилотни летателни апарати. Призоваваме нашите съюзници и партньори да осигурят далекобойни ракети с обсег над 300 км. Това е от съществено значение за нас. Призоваваме ги да решат за прехвърлянето на замразените руски активи на Украйна, това също е важно. Призоваваме да се задълбочи политическият и санкционен натиск върху Русия като терористична държава. Нека нашият колективен отговор бъде разбран не само като молитви за справедливост, но и, понеже са силни, разбира се, като защита на свещените принципи на суверенитет, демокрация, мир и достойнството на всеки човешки живот", призова Н. Пр. Илашчук. 



Тя определи като "изключително важна" помощта, която Европа и САЩ блокират в момента, но изрази увереност "ще я получим".

 

"Надяваме се, вярваме, че ще се случи. Както каза министърът ни вчера – нямаме план Б, защото вярваме, че план А ще сработи. Имаме вяра и надежда. Знаем, че партньорите ще ни подкрепят".

 

"Наистина се надяваме, че идната година ще бъде победна за нас. Много благодаря на Република България за неуморната подкрепа на всички нива. Пожелавам на България да е още по-успешна на всички равнища – просперитет, мир, мир и отново мир. Много Ви благодаря!", завърши украинският посланик.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама