НОВИНИ


След смъртта на Пламен Пенев: Министърът на МВР Стоянов иска отстраняване на ръководни кадри

6 4574 05.01.2024
След смъртта на Пламен Пенев: Министърът на МВР Стоянов иска отстраняване на ръководни кадри
Калин Стоянов БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора, съобщиха от МВР. 


Стоянов провел извънредно съвещание на директорите на Главните и Областните дирекции на МВР в страната. Поводът бил инцидентът края на 2023 година в Стара Загора и действията на полицейските служители при гонка, завършила с фатален край.

 

Първото прессъобщение на Областната дирекция на полицията по случая е от 31 декември 2023 г. В него пише, че 58-годишният водач на автомобил реализира ПТП със служебен автомобил на МВР и почива. След това се появиха сериозни съмнения в полицейски побой, нанесен над мъжа преди смъртта му. Именно за това говорят и любителски видеокадри, които се разпространиха в социалните мрежи.

 

Неназовани полицейски източници неофициално твърдят, че аутопсията на Пламен Пенев е потвърдила предположенията - мъжът е задушен при арестуването си от служителите на МВР. 


Двама служители на ОДМВР-Стара Загора вече бяха временно отстранени от длъжност заради гонката, завършила със смъртта на бившия републикански шампион по борба Пламен Пенев.
 

Вътрешният министър поиска освобождаването на заместник-директора на областната дирекция в Стара Загора, който към момента на събитието е замествал директора и началника на охранителна полиция.

 

Стоянов разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол, пише в съобщението на ведомството. 

 

Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение, категоричен е министър Стоянов, който обаче сякаш не бе на това мнение, когато полицаите биха протестиращите на протеста срещу БФС на 16 ноември 2023 г. 

 

Ръководството на МВР предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери, твърдят от МРВ.



Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав, се казва още в информацията.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама