ИНТЕРВЮ


Адв. Емануил Йорданов за ФрогНюз: Няма адекватно обяснение защо цели 9 коли на МВР са изпратени след Пламен Пенев

10 10290 06.01.2024
Адв. Емануил Йорданов за ФрогНюз: Няма адекватно обяснение защо цели 9 коли на МВР са изпратени след Пламен Пенев
Адв. Емануил Йорданов

На телефон 112 се получава обаждане, което дори и към момента е с неизяснен за обществото текст. Изпращат се изведнъж 9 патрулни коли, което е абсолютно необяснимо. Дори и да предположим, че има сигнал за човек с нож, напълно достатъчно е между двама и четирима души да отидат на място и да се справят със ситуацията.


Това посочи пред ФрогНюз бившият министър на вътрешните работи адв. Емануил Йорданов относно гонката в Стара Загора, която приключи със смъртта на бившия борец Пламен Пенев

 

Ето и цялото интервю с адв. Йорданов, който е адвокат на близките на загиналия мъж:

Адв. Йорданов, преди месец говорихме за полицейското насилие на протестите срещу БФС. Тогава говорихме за подготовката на полицаите, участвали в охраняване на протеста. Сега виждаме нов случай - и то фатален, в който има сериозни съмнения за упражнено насилие. Виждаме ли тенденция?

 

Не бих казал, че може да говорим за тенденция, опирайки се само на два случая. Ако си припомним първия мандат от управлението на ГЕРБ, ще видим много случаи на полицейско насилие - най-различни, включително неведнъж влизане на объркани адреси, нанасяне на побой на човек, който не знае защо го бият. 




Имаме обаче два тежки случая, които показват необходимостта от предприемане на мерки относно подготовката на полицаите, относно тяхната психологическа пригодност  да изпълняват своите служебни задължения. Има върху какво да се работи в министерството.


Освен подготовката да реагират адекватно при подобни преследвания на човек, за когото се предполага или се знае, че е извършил някакви престъпления, трябва да се премине и през задържането и извеждането на такъв човек от автомобил. Би следвало всичко това да се отработи и служителите да са подготвени да реагират адекватно. 

Има информации, в които се твърди, че починалият мъж в Стара Загора е имал психично заболяване. Не следва ли - ако приемем, че е така - служителите на реда да действат с особено внимание? 

 

Въпросът е доколко те са запознати дали човекът е имал някакъв здравословен проблем. Това обаче не променя нещата. 




Имаме обикновена, стандартна ситуация. На телефон 112 се получава обаждане, което дори и към момента е с неизяснен за обществото текст. Изпращат се изведнъж 9 патрулни коли, което е абсолютно необяснимо. Дори и да предположим, че има сигнал за човек с нож, напълно достатъчно е между двама и четирима души да отидат на място и да се справят със ситуацията. Девет патрулни коли обаче, които по всяка вероятност са цялата налична сила на Областната дирекция към онзи момент, е нещо, което никой не би могъл да обясни адекватно.

Наблюдавайки данните и фактите като адвокат на семейството на починалия мъж, какви странни моменти виждате в случая със задържането и смъртта му?

 

Странен е начинът, по който полицаите се опитват да извадят човека от колата. На практика се вижда необяснима агресия, ярост. 


Странно е и това, което се вижда на един от записите - полицейската патрулка с дясната предна част удря автомобила на пострадалия. Още малко и този удар би довел до обръщане на колата на нейния покрив. Това означава, че съществува риск за живота на човека, който управлява този автомобил.




Един подобен автомобил можеше да бъде спрян с патрулната кола на полицията, вместо да се блъска в автомобила на човека. Можеше патрулката да препречи пътя изцяло, полицаите да излязат от колата, за да няма откъде да премине другия автомобил.

Има информации, че Пламен Пенев е починал вследствие на задушаване. Предполагам не можете да коментирате истинността на тези медийни информации заради, но все пак - имате ли данни за резултата от аутопсията на Пенев?

 

Нямам данни и за момента няма как да имам. Работим до голяма степен по слухове. Това, което се вижда на записите, разпространявани в интернет, сочи на прекомерно използване на физическа сила. Към това би могло да спада и задушаване по начина, за който се говори. 

Текат няколко проверки на служителите в Стара Загора. Много пъти сме виждали такива проверки, които обаче не завършват с особен резултат. Какво очаквате сега? 

 

Обикновено когато около даден случай се вдигне много шум и той бъде отнесен към медиите, много често се стига до дисциплинарни уволнения. Тук въпросът е да не бъде уволнен някой, който не носи действителна вина за случая. От интерес както на наследниците на пострадалия, така и на МВР и на обществото е да се разкрие пълната истина за случая и виновните лица да получат наказанията си.

 

Интервю на Илияна Маринкова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама