НОВИНИ


Димитър Ганев: Ротацията на кабинети не е прецедент в историята на България

1 4010 05.01.2024
Димитър Ганев: Ротацията на кабинети не е прецедент в историята на България
Димитър Ганев БГНЕС

"Подаването на оставка на сегашния кабинет в първата половина на март заради ротацията и гласуването в същото Народно събрание на кабинета с премиер Мария Габриел не е прецедент в историята ни".


Това коментира политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев, предаде БНР.Той припомни ситуацията с кабинета "Беров", която е почти аналогична. 

 

"Второто правителство трябва да е с мандата на партия ГЕРБ, паралелно ще се смени и председателят на Народното събрание с представителя на ПП-ДБ Никола Минчев", каза още той. 

 

Политологът Димитър Ганев каза, че след ротацията новият кабинет трябва да бъде избран с мандата на ГЕРБ, защото такава е политическата логика: 

 

"Това, което ще имаме през първата половина на март, е просто нов кабинет в рамките на това Народно събрание"."Такъв казус имахме 1992 г., когато Филип Димитров не успява да събере мнозинство за вот на доверие. Това доведе до оставка на правителството на Филип Димитров и с мандат на Движението за права и свободи се направи втори кабинет в рамките на същото Народно събрание начело с проф. Любен Беров", припомни той.

 

"Единственият въпрос, който се повдигна, според мен доста излишно, е дали това ще стане с мандат на ГЕРБ или на ПП-ДБ. Най-нормалното нещо е това да се случи с мандат на ГЕРБ, тъй като министър-председателят е от тяхната партия и второ, защото няма нужда да се удължава тази конституционна процедура с още една седмица или дори може би повече - да се чака втори мандат за ПП-ДБ", каза още Ганев.

 

Въпрос на преговори е с чий мандат ще бъде съставено правителство след ротацията през март, каза по-рано днес Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", потърсен за коментар във връзка с медийни публикации, в които се цитира Росен Желязков от ГЕРБ.

 

Според публикациите Желязков твърди, че след ротацията правителството ще е мандат на ГЕРБ.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама