НОВИНИ


Мартин Димитров: Спекулация е, че в еврозоната инфлацията нараствала двойно

16 4846 05.01.2024
Мартин Димитров: Спекулация е, че в еврозоната инфлацията нараствала двойно
Мартин Димитров

"Подготвяме се за ротацията. Ротация ще има и каквато дума сме дали, ще я спазим – че в следващия 9-месечен период премиер ще е г-жа Габриел". Това каза днес депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров. Той говори и относно спекулациите срещу приемането на еврото като валута у нас.


"В ПП-ДБ трябва да направим детайлна оценка на свършеното и ако трябва да променим нещо, да го направим. Една самокритичност винаги е добре дошла. Тя трябва да бъде направена по един много честен начин, за да постигнем повече резултати", каза още Димитров в ефира на БНТ.

 

"Предизвикателствата в началото на годината са много. Има две войни, а в тези условия всичко е по-сложно", посочи той.



"Миналата година имаше три големи спекулации - основно от "Възраждане", но не само.

 

На първо място, говореха за фалит на държавата и огромен бюджетен дефицит, а реалността е три пъти по-нисък дефицит. Според мен прогнозите бяха грешни нарочно, защото има сили, които искат да тласнат страната ни в криза, основно заради намесата на външни фактори.

 

На второ място, казаха, че без руския газ сме загинали. Оказа се, че можем без руски газ, осигурихме алтернативи и се оказа, че цената е сравнима с това, което беше преди войната. Както осигурихме алтернативни за газа, правим това и за петрола. България не трябва да е зависима.

 

Третата голяма спекулация беше, че в еврозоната инфлацията нараствала едва ли не двойно. Оказа се, че в Хърватия сега инфлацията е сравнима с тази в България, а доходите растат по-бързо", заяви Димитров.



Редно е да се потърси сметка за тези спекулации, подчерта той.

 

Ясно е, че мнозинството трудно взема решения по някои теми, но е важно да имаме редовно правителство и то да взема решения по основните приоритети, като Шенген и еврозоната. Твърдя, че самият Европейски съюз има огромен интерес за влизането ни и в сухоземния Шенген. Надявам се това да стане заедно с влизане на България еврозоната от 1 януари 2025 г., посочи депутатът от ПП-ДБ.

 

Преди дни в интервю за ФрогНюз народният представител посочи, че "за 2024 година за първи път има шанс България да не е последна в европейските класации".

 

"Това не се е случвало никога от 2007 година досега", посочи той в интервю, публиквано на 03.01.2024 г. Много хора, които са срещу еврозоната и Шенген не се интересуват от самия Шенген и самата еврозона. Тях ги интересува България да бъде бутната в полето на политическата криза, която след това да стане и икономическа криза. Искат да поставят България в трудно положение, защото това е изгодно на Русия и руската пропаганда. Реформите и промените, за които говорим, ще дойдат трудно именно защото ще бъдат саботирани на всеки милиметър от тези хора", каза още народният представил пред нашата медия.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама