НОВИНИ


Китай и Тайван: Oчертава ли се още една война?

9 4843 05.01.2024
Китай и Тайван: Oчертава ли се още една война?

Си Дзинпин заплаши Тайван с "обединение". Дали се очертава още една нова война и какво би искал да постигне с нея китайският лидер?


Коментар на Александър Гьорлах в "Дойче веле". Заглавието е на редкацията на ФрогНюз.

 

Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

 

В новогодишната си реч китайският диктатор Си Дзинпин отправи истинска заплаха за война - казвайки, че Тайван със сигурност ще бъде "обединен" с Народната република. Дата не бе посочена, но нападанието може да бъде предприето съвсем скоро. На 13-и януари в Тайван ще се проведат избори, като държавните медии на Пекин вече дадоха да се разбере, че мнението им за вероятния победител не е особено високо.



Лай Чинг-те, член на управляващата Демократична партия на Тайван и вицепрезидент, бе наречен от китайската преса "разрушител на мира". Провинението му: по време на телевизионен дебат заяви, че Тайван и Китай биха могли да разговарят по всяко време, но при равни условия. Лай също така обясни, че Тайван - противно на твърденията на Си - е суверенна държава от 1912-а година. 

 

Фактът, че Си говори за нахлуване в Тайван в самото начало на годината, определя тона и показва под колко голям натиск всъщност се намира китайският автократ.

 

Младежката безработица в Народната република е по-висока от когато и да било заради погрешната политика на Си. Той посъветва безработните да се преместят в провинцията и да започнат да работят в селското стопанство - стара рецепта от епохата на Мао, която никога не е допадала на младите и не реши проблема и този път. Към това се добавя и кризата на китайския пазар на недвижими имоти. Хиляди се страхуват за спестяванията си или за вноските, направени за апартаменти, които вероятно изобщо няма да бъдат построени. 



Става въпрос за Тайван. И за вътрешната политика на Пекин.

 

Диктаторите, намиращи се в такива ситуации, са склонни по-строго да контролират населението си, като в същото време налагат солидарност и единство чрез война - те разчитат на оръжието, за да отклонят вниманието от собствените си провали.

 

Така за света 2024-а започва с перспективата за още една война в Източна Азия. Както показа появата на Си Дзинпин в началото на годината, той е готов да нападне Тайван, ако на острова на 13-и януари се проведат демократични избори, както е планирано. Лай Чинг-те води в допитванията, т.е. победата му е вероятна.

 

След това всичко ще зависи от най-близкия съюзник на Тайван - Съединените щати. Американският президент Джо Байдън вече няколко пъти обяви, че в случай на война срещу Тайван ще се намеси и ще защити 24-те милионното население на острова. На 14-и януари може да му се наложи да спази това свое обещание.

 

Александър Гьорлах

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама