НОВИНИ


ЕК: Украйна ще получи помощ от ЕС въпреки ветото на Унгария /видео/

25 5146 05.01.2024
ЕК: Украйна ще получи помощ от ЕС въпреки ветото на Унгария /видео/

Европейската комисия ще предложи възможности Украйна да получи европейски средства и без общо решение на 27-те страни от ЕС. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с белгийския премиер Александер де Кро по повод началото на белгийското председателство на Съвета на ЕС.


Двамата отбелязаха, че целта е да се постигне общо европейско решение за промени в бюджета на ЕС, с които средствата за Киев да бъдат осигурени, но е важно да има и резервен вариант.

 

През декември Европейският съвет не можа да постигне единодушие по този въпрос заради съпротивата на Унгария."Най-стратегическият приоритет на белгийското председателство е подкрепата за Украйна", отбеляза Фон дер Лайен.

 

"След историческото решение за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, трябва спешно да напреднем в стабилизирането на финансовата помощ за страната", заяви фон дер Лайен. Тя също така разкритикува "бруталните" въздушни удари на Русия по цивилни обекти в Украйна.

 

Председателят на Комисията призна това, което лидерите на ЕС вече бяха изказали веднага след Европейския съвет през декември - че може да се наложи да се заобиколи Орбан, за да се изпрати нова помощ за Киев.

 

"ЕК ще предложи на Съвета на ЕС оперативно решение за споразумение по помощта за Киев. Белгия ще има задачата да прокара това решение възможно най-бързо", добави Фон дер Лайен

 

По нейните думи е необходимо преговорите по промените в европейския бюджет до 2027 г. да приключат до края на юни.

 

Споразумението между 27-те държави-членки на ЕС е "първият приоритет", каза тя. "Но, разбира се, трябва да се подготвим и за други варианти. Съществуват оперативни решения, които подготвяме в момента".Комисията ще представи тези решения на Европейския съвет. Ако лидерите на ЕС постигнат бюджетен компромис на 1 февруари, белгийското председателство на Съвета на ЕС ще уточни техническите подробности със страните от ЕС и законодателите на ЕС.

 

"За по-силна европейска демокрация и свобода на Украйна. За икономика, която приема промените и остава конкурентоспособна. И за една по-голяма и по-смела Европа в бъдеще", посочват от Европейската комисия към видеото от пресконференцията. "Ще предложим преоценка на някои европейски политики в следващите месеци, свързани с бъдещото разширяване на ЕС", добави председателят на комисията.

 

Фон дер Лайен отбеляза, че Белгия има изключителна роля в европейската история и изрази надежда председателството да покаже състезателния дух на световноизвестните белгийски колоездачи, за да се придвижи по-бързо във финалния спринт преди изборите за евродепутати по-късно тази година.

 

"Европейците очакват от ЕС да ги защити, да подобри благосъстоянието им и да подготви общото им бъдеще", посочи Де Кро.

 

"Общото бъдеще на Европа включва присъединяването на Украйна, това е най-добрата гаранция за бъдещата стабилност", допълни той. "Преди ЕС да се разшири, трябва да се подобри. ЕС трябва да може да взима решения по-бързо, като запазва единството, трябва да използва по-ефективно ресурсите, с които разполага", заяви белгийският премиер.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама