НОВИНИ


Три години от щурма на Капитолия

1 4017 06.01.2024
Три години от щурма на Капитолия

6 януари 2021 г. Доналд Тръмп губи президентските избори от Джо Байдън и за пореден път публично отправя обвинения в изборни измами. Този път обаче резултатът е хаос, насилие и щурм на Капитолия.


Тръмп не предоставя никакви доказателства за подправяне на резултатите от президентските избори в САЩ по време на своята реч. Въпреки това хиляди негови поддръжници се отправят към сградата на американския Конгрес на 6 януари 2021 г. Стига се до сблъсъци с полицията, демонстрантите чупят прозорци, катерят се по фасадата и един по един успяват да нахлуят в Капитолия, докато вътре се провежда заседание на камарата на представителите, които утвърждават новоизбрания президент. Вътре влизат над 2000 симпатизанти на Тръмп.

 

Полицията на Капитолия евакуира сградата и заключва двете камари на Конгреса и няколко сгради от комплекса. Протестиращите окупират празната зала на Сената, докато федералните служители на реда се опитват да защитават евакуирания етаж на Камарата.

През следващите 36 часа загиват петима души, сред които и полицейски служител. Пострадали са мнозина, включително и близо 200 униформени. Четирима полицаи се самоубиват около 7 месеца след събитията. Причинените щети са за почти 3 млн. долара.

 

Днес Върховният съд на САЩ ще разгледа жалбата на Доналд Тръмп, с която Колорадо му забрани да се яви на първичните избори на Републиканската партия в щата. Магистратите ще вземат решение по историческия казус през февруари и то ще важи за цялата страна. Тръмп е дисквалифициран и от щата Мейн. Причината за това е историческото задействане на 14-тата поправка в Конституцията на страната, според която човек, участвал в бунт или подстрекавал към такъв, няма право да заема публична длъжност.

 

Според Тръмп, действията на магистратите са политически мотивирани.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама