СВЯТ


Намериха Севернокорейска ракета в Украйна

10 5741 06.01.2024
Намериха Севернокорейска ракета в Украйна

Прокуратурата в Харков съобщи, че в действителност са открити отломки от севернокорейска ракета, изстреляна от Русия. По-рано тази информация бе съобщена от Белия дом, но към момента нямаше потвърждение за това. Представител на областната прокуратура в Харков Дмитрий Чубенко каза, че фрагментите от една от ракетите, пратени по Украйна на 2 януари, не прилича на нито един от фрагментите от ракети, използвани от Русия досега.


Това, твърди прокурорът, може би в действителност индикира техния севернокорейски произход.

 

Правителствата на Съединените щати, Великобритания и Южна Корея обявиха в четвъртък, че Северна Корея е доставила на Русия няколко балистични ракети. Известно време по-късно Киев потвърди, че в първите дни на януари Русия наистина е използвала ракети, непознати досега на украинската армия.

 

Според "Ройтерс" Чубенко е показал на журналисти фрагментите от ракетата и е описал характеристиките им по следния начин:





"Методът на производство не е много модерен. Има отклонения от стандартните ракети "Искандер“, които видяхме по-рано при атаки срещу Харков. Тази ракета изглежда като една от севернокорейските ракети“.

 

"Ето защо сме склонни да вярваме, че това може да е ракета, доставена от Северна Корея“, каза служителят.

 

В средата на септември месец руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещнаха на космодрума Восточний при рядка визита на Чен-ун. Имаше срещи между военните министри на двете държави, а двамата държавници разговаряха и насаме. Ким Чен - ун даде заявка, че ще превърне двустранните отношения с Русия в свой най-голям приоритет и увери Путин, че подкрепя всички негови решения, включително руската инвазия в Украйна. 

 

Срещата се случва в момент, в който Русия и Путин са все по-изолирани на международната сцена и руският президент отчаяно търси партньори и приятели. 

 

Анализатори посочват, че КНДР може да се окаже важна за евентуална руска победа в Украйна - запасите на Москва от оръжия намаляват значително, индустрията е блокирана заради санкции, а Пхенян разполага с огромно количество муниции и то от съветски тип. Оценява се, че сътрудничество между Москва и Пхенян би могло да бъде опасно - анализатори считат, че заради отчаянието на Москва Русия е готова да предостави всичко на Пхенян, включително ядрени технологии, които да засилят ядрената програма на КНДР. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама