НОВИНИ


Смилов очаква козметични промени в кабинета след ротацията

4 4046 06.01.2024
Смилов очаква козметични промени в кабинета след ротацията

Не виждам вариант, при който ще се стигне до това Николай Денков да продължи да бъде премиер. Всичко зависи, обаче, от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Смяна на министри ще има в новия кабинет, но тя няма да е радикална. ДПС няма да имат министри в кабинета. Те изиграха роля при конституционната реформа, но ще имат важна роля и при назначаване на длъжности в регулаторите и в различни конституционни органи.


Това заяви пред NovaNews политологът Даниел Смилов.

 

Кабинетът на акад. Николай Денков стана факт след тежки преговори с ГЕРБ, след които в крайна сметка бе постигнато споразумение за ротационно правителство с 18-месечен хоризонт. 

 

На 6 март Денков трябва да отстъпи поста си на Мария Габриел. Започна да се спекулира с чий мандат ще стане ротацията. От ГЕРБ настояват това да се случи с техен мандат като самият Бойко Борисов коментира, че друго би било безсмислено. Все още обаче ПП-ДБ и ГЕРБ не са седнали да преговарят.

 

Смилов коментира още и бъдеща формация, която ще се оформи около президента Румен Радев. 

 

“Той се позиционира като партийна опозиция, използва остър език и очаквам да даде подкрепата си за партия, изразяваща подобен тип нагласи“, смята Смилов.

 

Политологът коментира още и приемането на България и Румъния в Шенген. Смилов бе категоричен, че не е вярно, че България ще приеме 6000 души мигранти. 

 

“Ние влизаме безусловно във водния и въздушния Шенген. Ние сме пълноправни членове, остава въпросът кога ще бъдат вдигнати и сухопътните ограничения“, заяви Смилов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама