НОВИНИ


Социалният министър: Наваксваме много забавени процеси, мобилизирани сме да постигнем целите в управрленската програма

3 4049 07.01.2024
Социалният министър: Наваксваме много забавени процеси, мобилизирани сме да постигнем целите в управрленската програма
скрийншот

"На дневен ред в момента не се обсъжда ротацията. Това е решение на политическите среди в България", каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в ефира на Нова телевизия. 


 "В момента в Министерски съвет всички колеги сме изключително мобилизирани да постигнем целите в управрленската програма. Ние наваксваме много забавени процеси", коментира министърът.

 

Тя добави, че нейният фокус не е да остане министър, а да си свърши работата. "Искаме да възстановим репутацията на социалната система и доверието в нея, както и да вдигнем ефективността на всички социални плащания", заяви Шалапатова.

 

"Статистиката за миналата година е, че в средномесечен диапазон към 7300 чужденци са били на пазара на труда. Те са работили на трудов договор. В летните периоди колегите от агенцията по заетостта отчитат увеличение", каза тя. По думите й те са основно от Украйна, тъй като броят на бежанците от други страни, е изключително малък.

На този етап в социалното министерство не се очаква някакво сериозно отражение на ситуацията, свързана с Шенген. По-скоро очакваме облекчаване. Най-големият ефект на държавите, които скоро са се присъединили, е лесното придвижване на хората, каза Иванка Шалапатова.

 

"Всички знаем, че от влизането на споразумението в сила, което се очаква през март, реално всички български граждани ще имат много по-лесно придвижване по въздух. Очакваме така да бъде и през морското пространство", посочи министърът. 

 

Шалапатова коменира и случаят с детето, което в продължение на месеци е живяло в кокошарник. Тя увери, че детето е в добро психично състояние. "Няма поведенчески проблеми. Училището е свършило изключително добра работа с приемането на детето и с неговата адаптация в училищната среда", посочи министърът.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама