НОВИНИ


Антоанета Цонева: Радев не изпълни ангажимента си за промени в Конституцията

21 4208 07.01.2024
Антоанета Цонева: Радев не изпълни ангажимента си за промени в Конституцията
личен архив

Румен Радев смали мащаба и значението на институцията президент. Това заяви пред БНР Антоанета Цонева, депутат от ПГ на ПП-ДБ.


Тя посочи като неприятно впечатление това, че е президентът Румен Радев не е изпълнил обявеното още в първия му мандат намерение да направи също предложение за промени в Конституцията:

 

"Не само, че не го направи, а и не се ангажира в публичния дебат. Президентската институция остана пасивна и в една силно критична, но изчакваща позиция, за да може да атакува, както това ще стане в понеделник (8 януари).

Това е негово право, но той не изпълни свой политически ангажимент. Опитва се да аргументира това като не намира достатъчна легитимност в този парламент, за да предложи своите идеи.

 

Но всъщност става дума за неговата легитимност, защото, когато си поел политически ангажимент и когато си пряко избран, когато имаш такива конституционни правомощия, а се отказваш от тях, за да можеш да излезеш в позицията на някаква яростна опозиция, това подкопава достойнството и измерението на президентската институция.

 

Румен Радев смали мащаба и значението на президента като институция, влизайки в такива ажиотажи. Очаквахме да видим неговите предложения". 

 

Цонева обясни, че не трябва да се изчаква становището на КС, за да се продължи с работата по Закона за съдебната власт, който "да въплъти промените, които има в Конституцията":

 

"Нашите приоритети в работата на парламента след ваканцията са в посока да приемем законодателството, което е необходимо, за да получат промените (в Конституцията - б.р.) плът. И през законодателните инициативи, които ще минат със същото мнозинство, с което приехме и Конституцията, убедена съм, ще можем да реализираме реформата, заради която ние преди 7 години направихме политическата сила "Да, България". 

 

За попълването на регулаторите, Антоанета Цонева беше категорична, че няма да бъде на квотен принцип:

"Не са такива намеренията ни. Усилието е през правенето на номинации и създаването на ясен профил на тези хора, които трябва да влязат в различните регулатори. Не само тяхната компетентност, а търсене на хора с безспорни професионални качества и умения, обществена подкрепа, признание и доверия. Трябва да намерим такива хора. Вярвам, че България има достатъчно човешки капитал.

 

Шенген по въздух и по вода е успех, заяви депутатката от ПП-ДБ и прогнозира в рамките на 2024 г. България да влезе и със сухопътните си граници в Шенгенското пространство.

 

"Тази злостна кампания, която се развива в момента от БСП и "Възраждане", няма нито един факт, който да твърди подобни неща. Дъблинският регламент е в действие от 10 години, че не функционира добре - това всички го знаем. Всякакви твърдения, че ще бъдем залети от мигранти и това е цената за влизането ни в Шенген - не са истина и това ще стане ясно в следващите месеци".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама