НОВИНИ


Росен Плевнелиев: България не бива и няма да е изкупителната жертва за една погрешна европейска политика

10 4162 07.01.2024
Росен Плевнелиев: България не бива и няма да е изкупителната жертва за една погрешна европейска политика
скрийншот

България не бива и няма да е изкупителната жертва за една погрешна европейска политика. Това каза в предаването „120 минути“ Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 година.


„Свикнал съм да не гледам детайлите, а голямата картина, затова първо искам да благодаря и на правителството, и на парламента, както и на трите проатлантически партии, които „изковаха“ това много важно политическо решение“, поясни той.

 

Росен Плевнелиев подчерта, че страната ни е била „на ръба на един кошмарен геополитически сценарии“. „Той беше в това, че Румъния ще дръпне здраво напред и България ще остане сама – някъде разкрачена между Изтока и Запада, да се гърчи сама като някакъв буфер“, поясни той.

 

Според него е имало риск да се превърнем в „нация, която не е разбрала къде е нейната принадлежност“. Ето защо той смята, че правителството е успяло да постигне четири големи неща.

 

„Първо успя да ни запази в тандем с Румъния – това беше изключително важно, при положение, че съседите ни бяха значително по-напред от нас. Второ – успяхме да преодолеем 12-годишното вето на Нидерландия чрез конституционна реформа“, каза още Росен Плевнелиев.

 

Що се отнася до ветото на Австрия той поясни, че тази страна не е сама в проблема с мигрантите. През 2023 г. само една провинция в Германия е поела повече бежанци отколкото цяла Франция, подчерта още той и допълни, че престъпността в Берлин сега е в пъти по-висока в сравнение с година по-рано.

 

„Аз се радвам, че ЕК и всички държави членки постигнаха пълен консенсус по реформата, която беше разписана и влезе в сила в края на миналата година. Тя ще се случи. Нека да е ясно на всички, които развяват национал-популизма така високо – нито една държава сама по себе си не може да реши нито миграционния проблем, нито геополитическия проблем, нито войната в Украйна, нито ако щете тероризма“, категоричен беше той.

 
Росен Плевнелиев подчерта също така, че изборите в Австрия през септември 2024 г. са истински важни – не само за австрийците, но и за нас. „Австрия е нашата врата към Европа. Австрия винаги е била геополитическа сила, която е имала влияние върху Балканите, заедно с Русия и Турция“, каза още той.

 

Припомни също така, че в Австрия и Германия през 2023 г. са пристигнали 350 000 незаконни бежанци. Ето защо тези държави имат пълното право да попитат: „Вие откъде идвате?“.

 

„Австрия иска да се затегне контрола по границите и това не е насочено само към България. Все пак е редно да кажа, че годишната миграция в Европа е 3,5 млн. Миграцията е важна за демографския проблем на всички европейски държави. От тях 2,5 млн. са легални мигранти“, посочи още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама