НОВИНИ


ПСС и БЧК: Не подценявайте опасностите в планината!

0 3506 08.01.2024
ПСС и БЧК: Не подценявайте опасностите в планината!
БГНЕС

От Планинската спасителна служба (ПСС) и Българския Червен кръст (БЧК) призовават да не се подценяват опасностите в планината. Поводът е очакваната промяна на атмосферните условия, снеговалежи и студено време.


От ПСС и БЧК припомнят базовите правила за безопасност в планината. Сред най-важните условия са планирането и подготовката на маршрута, избор на подходящо облекло и обувки, запасяването с храна и течности, правилната екипировка и нейното използване. „Проверете метеорологичната прогноза преди да тръгнете в планината и бъдете готови да промените или да се откажете от предварителния план, ако времето стане неподходящо“, отбелязват още от ПСС.

 

Планинските спасители към БЧК са подготвени да оказват помощ в планината. През 2023 г. допълнително към тяхната материална наличност е била закупена съответната екипировка за над 100 хиляди лева, както и три ATV машини, две моторни шейни, високопроходим автомобил, GPS устройства, спасителна количка и нови носилки, се казва в съобщението.

 

Материалната база, с която разполагат планинските спасители, е достатъчна за оказване на помощ при инциденти в планината и за спасяване на човешки животи, както и за обезпечаване на нормалното протичане на предстоящия ски сезон, допълват от БЧК. ПСС извършва своята оперативна работа с над 500 действащи планински спасители, разпределени в 32 спасителни отряда.

 

Не забравяйте, че независимо от помощта, която ще получите от планинските спасители, не трябва да подценявате условията в планината, като подходящата екипировка, планинарската подготовка са и ваша отговорност, подчертават планинските спасители.

 

При нужда от помощ позвънете на тел. 112 или на Централния денонощен пост на Планинска спасителна служба при БЧК - 02 963 2000. Можете да подадете сигнал и на безплатното мобилно приложение на ПСС, допълват от БЧК. Планинските спасители съветват и очакват да си направите и планинска застраховка.

 

Днес от ПСС не съветват да се правят разходки в планината. Очаква се валежите от сняг, които вече започнаха, да продължат през целия ден. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама