НОВИНИ


БФС и горящият полицейски бус: Държаха мъж под домашен арест 2 месеца, оказа се, че не е палил буса

2 4055 08.01.2024
БФС и горящият полицейски бус: Държаха мъж под домашен арест 2 месеца, оказа се, че не е палил буса

За обрат по разследването за запаления полицейски бус на протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември, съобщава bTV. Експертиза доказва, че 29-годишният Стефан Шикеров няма общо с престъплението, в което е обвинен.


Софийският градски съд реши Шикеров да бъде пуснат на свобода срещу гаранция в размер на 500 лева. Досега в продължение на близо два месеца той беше под домашен арест, а преди това и задържан под стража. Той бе обвинен заради палежа на полицейския бус в нощта на протестите срещу БФС.

 

В съдебната зала стана ясно, че според химическата експертиза няма следи от запалителни вещества по ръцете и дрехите на мъжа и няма как той да е запалил буса по време на протеста.


"От химическата експертиза не се установяват натривки, поради което съдът измени мярката за неотклонение", каза наблюдаващият прокурор Мариан Александров.

 

„Според полицаи той е държал факла и е отишъл и я е хвърлил в буса. Това значи, че няма как по него да няма барутни частици“, посочи адвокатът на Шикеров Димитър Пенев.

 

Съдът реши, че обвинението срещу Шикеров е разколебано. Магистратите заявиха още, че по разследването се бездейства и от два месеца не е свършено нищо.

 

"Следващия път да гледат по-внимателно и да са наясно с нещата, преди да обвиняват невинен човек", каза Стефан Шикеров.Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване. Стефан Шикеров ще търси правата си по съдебен ред.

 

Стефан Шикеров бе арестуван и обвинен за палежа на полицейски бус в нощта на протестите. Магистратите заявиха, че има доказателства, че мъжът е участвал в престъплението, а действията му са "обществено опасен и вандалски акт".

 

За това престъпление се предвижда наказание от 3 до 10 години затвор. Шикеров е с чисто съдебно минало и е баща на новородено. Той отрича да е участвал в палежа.

 

Според защитата му има видеоклипове, които доказват, че е невинен. Пред съда 29-годишният мъж заяви, че при ареста е бит с полицейска палка, обиждан и заплашван от униформените. Беше представено и медицинско за травмите.

 

ФрогНюз
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама