НОВИНИ


Служител на Ватикана: На свещениците трябва да бъде позволено да се женят

4 3534 08.01.2024
Служител на Ватикана: На свещениците трябва да бъде позволено да се женят
БГНЕС

Римокатолическата църква трябва да разреши на свещениците да се женят, заяви един от нейните висши служители, цитиран от ДПА.


Архиепископ Чарлз Сциклуна, който оглавява католическата църква в Малта, както и ватиканския орган, който разследва обвиненията срещу свещеници в сексуални посегателства, алармира, че църквата губи хора заради строгите си правила за безбрачие.

 

"Ако зависеше от мен, щях да преразгледам правилата, изискващи свещеникът да спазва безбрачие", подчерта Сциклуна пред в. "Таймс ъв Малта" (Times of Malta) в интервю, публикувано снощи.

 

"Защо трябва да губим един млад мъж, който би станал прекрасен свещеник, само защото той иска да се ожени? Мъжът може... да обича една жена. При сегашното положение той трябва да избира между нея и свещеничеството и някои свещеници се справят с това, като тайно се впускат в сантиментални връзки", смята той.

 

От 2018 г. насам Сциклуна е адюнкт-секретар на Дикастерията за доктрината на вярата към Светия престол. В тази си роля той отговаря за разследването на твърдения за сексуални посегателства на духовници над малолетни по целия свят.

 

Сциклуна каза още, че Католическата църква е позволявала на свещениците си да се женят до XII век и заяви, че би желал Ватиканът да се върне към тази традиция. Той обаче изрази притеснение, че не всички във Ватикана са били възприемчиви към идеята, когато я е предложил.

 

"Говоря открито за това в Рим, но решението не зависи от мен", допълни той.

 

Католическата църква, начело на която е папа Франциск, изисква от всички свещеници и монахини да дават обет за безбрачие.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама