НОВИНИ


Италианският външен министър поиска евроармия и нова ръководна структура в ЕС

3 3541 08.01.2024
Италианският външен министър поиска евроармия и нова ръководна структура в ЕС
Антонио Таяни

Европейският съюз трябва да създаде своя собствена общовойскова армия, която може да играе роля в поддържането на мира и предотвратяването на конфликти, каза италианският външен министър Антонио Таяни.


В интервю за италианския вестник La Stampa Таяни каза, че по-тясното европейско сътрудничество в отбраната е приоритет за партията Forza Italia, която той ръководи.


"Ако искаме да бъдем миротворци в света, имаме нужда от европейска армия. И това е основна предпоставка, за да можем да имаме ефективна европейска външна политика", каза той в интервю, публикувано в неделя.


"В свят с мощни играчи като Съединените щати, Китай, Индия, Русия - с кризи от Близкия изток до Индо-Тихоокеанския регион - гражданите на Италия, Германия, Франция или Словения могат да бъдат защитени само от нещо, което вече съществува, а именно Европейския съюз", добави той.


Европейското сътрудничество в областта на отбраната се издигна в политическия дневен ред след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди почти две години. Усилията обаче бяха по-фокусирани върху разширяването на НАТО: Финландия, членка на ЕС, се присъедини към алианса миналата година, а Швеция също е на път да стане член.


Таяни каза и че 27-членният ЕС трябва да рационализира ръководството си и да има едно председателство, вместо сегашната структура на председател на Европейския съвет и председател на Европейската комисия.


Външният министър стана лидер на Forza Italia след смъртта на Силвио Берлускони миналата година. Изборите за Европейски парламент през юни ще бъдат първият показател за популярността на партията след загубата на нейния харизматичен бивш лидер.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама