НОВИНИ


Говорител на ЕК: Онези, които помагат на Русия за незаконното нападение срещу Украйна, ще понесат последствия

9 3662 08.01.2024
Говорител на ЕК: Онези, които помагат на Русия за незаконното нападение срещу Украйна, ще понесат последствия
БГНЕС

ЕС многократно заяви, че онези, които помагат на Русия за незаконното нападение срещу Украйна, нарушават Устава на ООН и международното право, и ще понесат последствия. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с последните руски въздушни удари по Украйна, съобщи БТА.


Осъждаме оръжейните доставки за Русия, която ги използва, за да убива цивилни украинци и да унищожава гражданска инфраструктура в Украйна. Забелязваме, че около Коледа и Нова година Русия порази основно граждански цели в Украйна и това е военно престъпление. Възможните доставки на военно оборудване за Русия от Северна Корея може да бъде нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, уточни говорителят.

 

Призоваваме никой да не подкрепя руското военно нападение срещу Украйна, отбеляза той. Говорителят посочи, че една от основните цели на санкциите на ЕС срещу Русия е да ограничи военните способности и приходите, които могат да послужат за военни дейности, особено в Украйна. ЕС наложи забрани за износ и предприе допълнителни стъпки за ограничаване на достъпа на Русия до технологии, използвани във военното дело, каза още говорителят. Виждаме, че има опити за заобикаляне на санкциите, затова постоянно разговаряме със страните, през които се правят тези опити, и вече има известен напредък, допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама