НОВИНИ


Папа Франциск: Безразборните удари по цивилни граждани са военно престъпление

2 3935 08.01.2024
Папа Франциск: Безразборните удари по цивилни граждани са военно престъпление
Главата на Римокатолическата църква папа Франциск БГНЕС

Папа Франциск заяви днес, че "безразборните удари" по цивилни граждани са военно престъпление, тъй като нарушават международното хуманитарно право, съобщи Ройтерс.


87-годишният духовен лидер направи коментарите си в 45-минутно обръщение към акредитираните към Ватикана дипломати, известно като "За състоянието на света". Той постави специално ударение върху войните в Украйна и ивицата Газа.

 

Като изрази притеснение, че войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас в ивицата Газа може да се разпространи в по-широкия Близък изток, папата настоя за "прекратяване на огъня на всички фронтове, включително в Ливан".

 

Главата на Римокатолическата църква осъди строго трансграничната атака на Хамас от 7 октомври от Газа в южната част на Израел като "зверски акт" на "тероризъм и екстремизъм" и поднови апела за незабавно освобождаване на онези, които все още са държани от бойците в Газа.

 

В обръщението си, което свърза двата основни конфликта в съвременния свят, Франциск обърна внимание на обстоятелството, че съвременната война често не прави разлика между военни и цивилни цели.

 

Няма конфликт, който да не завършва по някакъв начин с "безразборно поразяване" на цивилното население, категоричен бе той.

 

"Събитията в Украйна и Газа са ясно доказателство за това. Не трябва да забравяме, че тежките нарушения на международното хуманитарно право са военни престъпления и че не е достатъчно да ги посочваме, а е необходимо и да ги предотвратяваме", смята папата.

 

"Необходими са повече усилия от страна на международната общност за защита и прилагане на хуманитарното право, което изглежда е единственият начин да се гарантира защитата на човешкото достойнство в ситуации на война", каза още Светият отец.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама