НОВИНИ


ГЕРБ преди ротацията – като на предизборна кампания

4 3901 08.01.2024
ГЕРБ преди ротацията – като на предизборна кампания
Бойко Борисов БГНЕС

ГЕРБ изглеждат и говорят сякаш устойчиво са се впуснали в кампания за вкарване на свои министри в правителството след ротацията. Още откакто кабинетът, ръководен от акад. Денков започна работа, е видим прицелът на ГЕРБ в кадрите на ПП-ДБ, независимо кой как си изпълнява управленската програма. Което не е особено изненадващо.


Първи беше подхванат спортният министър от редиците на ПП Димитър Илиев. На тайно записания Национален съвет на ПП преди съставянето на правителството именно той беше човекът, който заяви, че има проблем с ротацията заради корупцията на ГЕРБ. Борисов неведнъж го спомена в критиките си към кабинета, въпреки че - оказва се - Министерството на спорта вече е изпълнило цялата си управленска програма за 18-те месеца, без една точка. Когато пък избухна скандалът с подкупа на служителя на министерството, назначен по времето на Красен Кралев от ГЕРБ, министър Илиев няколко пъти подчерта, че няма да търпи никаква корупция във ведомството. 

 

На прицел е и министърът на отбраната, отявлен евроатлантик - проф. Тодор Тагарев. Освен че е номиниран от ПП-ДБ, в последните месеци Тагарев свърши много от работата, с която толкова много искаха да се накичат „евроатлантиците“ от ГЕРБ, но в мандата на Мария Габриел. Срещу Тагарев се изговори много - видяхме слухове за любовници, активни мероприятия с негов съветник, критика след критика заради “Страйкър”-ите. Апогеят беше, когато му се скараха, че не е поканил депутати на Водосвета на Богоявление. В същото време - бюджетът за отбрана най-накрая стана 2% от брутния вътрешен продукт, което е отвъд положително. И то не толкова заради ангажимента, поет пред НАТО, ами заради ангажимента пред отбраната ни. 

 

Няма съмнение, че сред нарочените от ГЕРБ за смяна е и икономическият министър Богдан Богданов. Вече писахме, че има пет причини Борисов да го ненавижда. На всичкото отгоре има и развитие – Богданов започна да си връща авансово платените, без обществена поръчка, пари за неосъществения правителствен комплекс, дадени от „черната касичка“ ДКК през 2020 година. Започна да връща и кредитите на ДКК към ББР. Пък и инфлацията му се усмихва - цените и на горива, и на храни, падат. И разбира се, името му се появи на първо място в ексклузивната информация на една от телевизиите за смените при ротацията, заедно с името на спортния министър от ПП и на здравния министър Христо Хинков.

 

Относно Хинков - за неговия пост има дълга резервна скамейка от редиците на ГЕРБ. Почти всекидневни атаки от депутати, протести, искания за оставки. От говорещите срещу Хинков беше и шефът на Пирогов, когото ГЕРБ яростно защитиха след като здравният министър му поиска оставката заради одитния доклад с нарушения и течове на държавни средства в болницата. Здравната каса пък получи нечувано голям бюджет за тази година, цели 8 милиарда. Дали ГЕРБ управляват харченето (и отчета за харченето) на тези милиарди, ще разберем от развръзката при ротацията. 

 

Стратегическият план за земеделие също е за около 8 милиарда лева европари. Борисов вече определи Кирил Вътев като “слаб министър”, без особени аргументи. Може би защото Вътев се пребори със зърнарите с майбасите, които разклатиха кабинета заради украинското зърно. Пред вратата на земеделския министър постоянно имаше протестиращи, свикнали на държавни субсидии. На всичкото отгоре министерството разобличи “субсидиевъдите” - онези фермери, които години наред декларират безнаказано фиктивни животни, за да вземат повече пари от държавата. Неудобен министър, откъдето и да го погледнеш.

 

Лидерът на ГЕРБ не пропуска да спомене и регионалния министър от ПП Андрей Цеков, който също е начело на министерство с огромни ресурси. Цеков дори бе споменат в контекст, свързан с Москва – но теорията бързо се разпадна. Напоследък, между редовете на почти хвалбите за свършената от него работа се долавят и много очаквания. Но дори да се стигне до открито публично одобрение на ГЕРБ за работата на МРРБ, само едва ли Борисов би отказал партията му да оглави това ключово министерство. Отсега прогнозираме, че в последния момент преди ротацията ще има „шокиращи разкрития“ от лагера на ГЕРБ по адрес на кадъра на ПП. 

 

Същото важи за транспортния министър Георги Гвоздейков - отново ПП кадър. Още в началото на мандата си той повдигна въпроса със съмнителните обществени поръчки за новите влакове, а малко след това Европейската прокуратура образува производство. 

 

Най-съмнително обаче е отношението на ГЕРБ и лично на Борисов към финансовия министър Асен Василев. Предстои да разберем дали той ще остане финансов министър, или ще бъде сменен с човек на ГЕРБ. 

 

Играта е ясна, ходовете са прозрачни, да видим резултатите - и как ще отговори ПП-ДБ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама