НОВИНИ


Д-р Симидчиев: 31 броя министри за 33 години - при тази бързооборотна смяна не може да се вземат стратегически решения

3 3836 08.01.2024
Д-р Симидчиев: 31 броя министри за 33 години - при тази бързооборотна смяна не може да се вземат стратегически решения
скрийншот

Имаме 31 броя министри за 33 години. Тоест по година изкарват. Когато имаме толкова бързооборотна смяна, не могат да се вземат стратегически решения. Това коментира народният представител от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев пред bTV.


Няма общи европейски политики в здравеопазването  и всяка държава е оставен сама да си прави политиките. Една реформа се прави поне 10 години. Дори един министър да започне реформа, не може да я довърши. Ако искаме читава кадрова политика, ни трява 10-годишен хоризонт, заяви той.

 

По думите му в България има доста възрастни лекари, а в САЩ са изравнени възрастите.

 

Във всяка една от големите области има лобита, в здравеопазването е най-видимо. Според него по-здрави са хората, които са по-богати, живеят в големите градове, хранят се с чиста храна. Симидчиев обясни, че всеки се фокусира върху здравеопазването и "бушонът там гори най-много".

 

"Мисля, че когато нещата са оставени на случайността, те са свързани с повече глупости, отколкото с интелект", обясни Симидчиев.

 

Той уточни, че възможно решение е да има пътеки за дългосрочно долекуване, то ще уравновеси здравната система и облекчи болниците. 

 

На въпрос кой трябва да инициира здравна реформа, той каза, че всичките му колеги искат здравеопазването да е надпартийно. По думите на депутата в момента се създава фонд обществено здраве, с който ще започне решаване на проблема. Резултати ще има след 8-10 години. 

 

Най-малко живеем ние българите, каза той. По думите му 10 години по-кратка е продължителността на живота в сравнение с европейските стойности. 

 

Симидчиев коментира и хартиената рецепта: за разлика от другите държави, България постоянно расте по употреба на антибиотици. "С лекотата, с която се изписват белите рецепти, е-рецептата дава отчетност и контрол.

 

Няколко проекта вървят в Спешната помощ, но те не могат да бъдат видени на ниво изпълнителите на спешна помощ, обясни той. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама