НОВИНИ


Убитият в София Кирил Русев през 2016 г. говорил публично за схеми с лихварство

12 5035 09.01.2024
Убитият в София Кирил Русев през 2016 г. говорил публично за схеми с лихварство
bTV

Отвличане, измъчване и впоследствие – разстрел. Това се е случило с 49-годишния Кирил Русев в първите дни на новата година. bTV днес припомни свое разледване от 2016 година. Оказва се, че преди 8 години убитият мъж се свърза с журналист и разказа за лихварска дейност, която развива Стоян Александров - един от мъжете, обвинени за убийството му.


Софийският градски съд вчера определи мярка "задържане под стража" за двамата обвинени в убийството на 49-годишния мъж в София. По-рано на брифинг на прокуратурата стана ясно, че убитият в София е бил измъчван, а извършителите са опитали да го кремират нелегално.

 

Синът на покойния бивш финансов министър Стоян Александров – Петър, и собственикът на погребална агенция са обвинени за бруталното убийство, съобщава bTV.


В основата на убийството по всяка вероятност стоят неуредени финансови взаимоотношения, за които bTV прави разследване още през 2016 г. Разследването е на Мария Цънцарова.


Бившият финансов министър Стоян Александров е давал заеми като физическо лице със скрити лихви, твърдят негови клиенти, посочва телвизията. Според тях дела срещу Александров са били подправяни в негова полза.


Кирил Русев се свърза преди 8 години с журналиста от bTV и разказа за лихварска дейност, която развива Стоян Александров. Тогава Александров е на ръководна позиция в банка и предлага на бизнесмени в нужда да им дава заеми не от банката, а с лични средства. Лихвите са огромни и са скрити в официално подписани договори.

 

Русев се подписал, че получава 306 800 долара, но твърди, че Александров му превел по банков път едва 260 000. Подписали и запис на заповед за 40 000 долара. За да гарантира, че ще върне парите, Русев ипотекирал пред нотариус игрална зала с бар в полза на бившия финансов министър.Кирил Русев не успял да върне парите на Александров. По бързо производство частен съдебен изпълнител обявява за публична продан ипотекирания му имот. На търга се явява единствено Стоян Александров и го купува. А цената е двойно по-ниска от експертни оценки, доказва с документи длъжникът.

 

През годините длъжниците сезирали институциите, но казват – без резултат. Твърдят, че Стоян Александров имал механизми да влияе на съд и прокуратура.

 

От БНБ коментирали писмено пред bTV, че въпреки че физическите лица принципно могат да дават собствени пари на заем срещу лихва, законът не позволява да извършват тези сделки като „дейност по занятие". За лихварска дейност наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор.

 

Прокуратурата започва разследване срещу бившия финансов министър Стоян Александров за лихварство. През 2020 КПКОНПИ иска да му се отнеме на незаконно придобито имущество на обща стойност 10 376 874,55 лв. заради лихварска дейност. Предоставените кредити са общо 13 в размер на 906 400 лв. и 9 955 579,88 евро, посочват още от комисията.
„Преди 10 г. прокуратурата се изгаври с баща ми. 10 г. по-късно европейският съд по правата на човека го доказа, очаквам и тълкувателното решение на ВКС да е в същия смисъл. Сега имам дежавю“, каза пред съда синът на бившия финансов министър Стоян Александров, който е обвинен за убийството на Кирил Русев. Русев е дължал пари на Стоян Александров, които не е върнал и на сина му, което е описано като мотив за престъплението.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама