НОВИНИ


Мария Габриел категорична: Мястото на България е в Шенген, еврозоната и ОИСР

3 3666 09.01.2024
Мария Габриел категорична: Мястото на България е в Шенген, еврозоната и ОИСР
Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел БГНЕС

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел заяви, че мястото на България е в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Тя направи коментара на традиционната среща за представяне на приоритетите на европейското председателство.


За 13-и път то се пада на Белгия, която набеляза като водещи приоритети върховенството на закона и демокрацията и помощта за Украйна.

 

Вицепремиерът подчерта, че това са ключови приоритети и за българското правителство:

 

"Защото България ще е в Шенген, шенгенското пространство ще е по-силно и по-ефикасно. Защото България ще бъде част от еврозоната, ще бъдем част от сърцевината на вземане на решенията и ще продължим да правим още по-силна една от най-силните валути в света. И защото в ОИСР имаме стандарти, които дават гаранция и за инвеститорите, и за нашите граждани… Нашето място е в Шенген, в еврозоната и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие", категорична бе тя.

 

Във връзка с разширяването на Европейския съюз, Мария Габриел посочи, че мястото на държавите кандидатки за съюза е вътре в него. „Ако те не са в ЕС, други държави ще заемат мястото ни", смята външният министър. Според нея изобщо не бива да има дебат относно интеграцията им към ЕС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама