НОВИНИ


Стана ясен новият френски министър-председател, вижте кой е той

4 4126 09.01.2024
Стана ясен новият френски министър-председател, вижте кой е той
Габриел Атал БГНЕС

Френският държавен глава Еманюел Макрон избра във вторник близкия си съюзник Габриел Атал за нов министър-председател, предадоха радио RTL и телевизия BFM, цитирани от Ройтерс.


Атал заменя Елизабет Борн, която подаде оставка в понеделник.

 

Той е бил говорител на правителството от 2020 г. до 2022 г., преди да бъде назначен за министър на публичните сметки и министър на образованието през 2022 г. и 2023 г.

 

На 34 години Атал ще бъде най-младият министър-председател на Петата Френска република, създадена през 1958 г., който е открито гей, посочва Ройтерс.

 

Според агенцията този ход няма непременно да доведе до рязка политическа промяна, но сигнализира за желанието на Макрон да се опита да премине отвъд миналогодишните непопулярни пенсионни и имиграционни реформи и да подобри шансовете на своята центристка партия на изборите за ЕС през юни.



Проучванията на общественото мнение демонстрират, че лагерът на Макрон изостава от партията на крайнодесния лидер Марин льо Пен с около осем до десет процентни пункта.

 

Един от водещите политици в страната според последните проучвания на общественото мнение, Атал си създаде име като проницателен и вдъхващ респект министър. Неговото име стана известно като правителствен говорител по време на пандемията от COVID-19.

 

Сега Атал ще номинира министри за новия си кабинет, което ще изисква одобрението на президента Еманюел Макрон.

 

Опозиционните лидери не пропуснаха да коментират, че не очакват много от смяната на премиера, тъй като самият Макрон пое голяма част от вземането на решения.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама