НОВИНИ


Удължават срока за кандидатстване за саниране

0 3680 09.01.2024
Удължават срока за кандидатстване за саниране
Саниране

Нуждите за енергийно обновяване на жилищния фонд надвишават ресурса по ПВУ. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков


В етап 1 от процедурата са се включили 3068 сгради със заявено финансиране на стойност около 4 милиарда при предвидени по Плана над 1 милиард, обясни той. Одобрените сгради за този етап са 756. На етап 2 средства ще получат още около 250 сгради.

 

Преди 8 години блоковете, нуждаещи се от саниране, бяха около 5000, уточни Цеков. Около 2000 от тях са били санирани по програмата за саниране в предходните години. След като по ПВУ бъдат санирани общо още 1000, ще останат за обновяване 2000 сгради, допълни той.

"В машинната оценка са включени всички данни – РЗП, броят на живеещите. Оценката се базира на постигнатата икономическа ефективност на инвестицията. И ако спестяванията са по-ниски, то тогава ефективността на инвестицията е по-малка. Всички данни са въведени автоматично в системата и оценките се произвеждат машинно. Тук няма човешки фактор. Ако има съмнения, то те трябва да се отнасят до данните от енергийните сертификати", поясни Андрей Цеков относно процедурата на одобрение на проектите.

 

Срокът до 16 януари ще бъде удължен минимум с един месец, за да имат възможност сдруженията на собствениците да подадат новите заявления по втората процедура – етап 2, където се предвиждат 20% самоучастие, посочи Андрей Цеков.

 

Програмата за развитие на регионите остава друга възможност за финансиране на санирането след изчерпване на ресурсите по ПВУ. Голяма част от парите по тази програма са грантово финансиране. През настоящата година ще заработи Националният декарбонизационен фонд, който също ще предоставя средства за енергийно обновяване на сгради. Също тази година ще започне да функционира и Социалният климатичен фонд, който ще предоставя средства на енергийно бедните граждани, подчерта той.

"В следващите години, в една по-далечна перспектива е логично да се премине от схема на изцяло грантово финансиране към схема на споделено финансиране."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама