НОВИНИ


Министър Стойчева: Над 7 млрд. лв. са преките инвестиции у нас през 2023 г.

0 3566 09.01.2024
Министър Стойчева: Над 7 млрд. лв. са преките инвестиции у нас през 2023 г.
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева БГНЕС

По данни на БНБ през 2023 г. реализираните преки чуждестранни инвестиции в страната са над 7 милиарда лева, заяви днес във Варна министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, цитирана от БТА.


По думите й ръстът е почти 100 процента спрямо предходни периоди. Според Стойчева издадените от министерството сертификати за инвестиционни проекти са за над 600 милиона лева, като се очаква чрез реализацията им да бъдат разкрити повече от 2300 работни места.

 

Интересите на инвеститорите са в различни сфери - нови технологии, електромобилност, електрически компоненти, софтуер, биотехнологии, биоикономика, микроелектроника, мехатроника, логистика и дигиталната трансформация в този сектор, хъбове за транспорт, уточни Стойчева. Тя допълни, че интересен сектор с висока добавена стойност може да бъде културата, както и творческите индустрии. Министърът посочи, че към страната ни имат интерес от инвеститори от цяла Европа, Азия, Турция, САЩ.Във Варна днес Стойчева проведе работна среща с представители на всички университети в града, както и на ИТ индустрията. Разговорът бе по инициатива на Общината, а негов домакин бе Икономическият университет.

 

Важно е да се активизира взаимодействието между науката и бизнеса, публично-частното партньорство, отбеляза министърът и добави, че в подкрепа на този процес е предвиден значителен финансов ресурс. Според нея това е пътят страната ни, регионите и общините да могат да развият своя потенциал. Стойчева бе категорична, че начинът да станем конкурентоспособни в европейски мащаб е да развиваме веригите на доставки и веригите на добавена стойност, и да използваме максимално онова, което имаме като активи – хората и интелектуалния потенциал. Светът върви в посока да използва технологиите като средство за развитие на следващото ниво технологии и производства, подчерта министърът и уточни, че е от важно значение да се развиват партньорства.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама