НОВИНИ


Почина сливенският митрополит Йоаникий, Рождественското послание му е било за последно

3 3643 09.01.2024
Почина сливенският митрополит Йоаникий, Рождественското послание му е било за последно
Митрополит Йоаникий

На извънредно заседание на Светия синод ще бъде определен временен наместник на починалия сливенски митрополит Йоаникий. Това каза пред журналисти секретарят на Сливенската митрополия Иван Млечков. Владиката е починал днес около 9 часа след продължително боледуване.


Временно изпълняващият наместник митрополит ще организира опелото и погребението на Негово високопреосвещенство. По устав през следващите три месеца той ще организира избора за следващия Сливенски митрополит заедно с Епархийския съвет, пише БТА.

 

Опелото и поклонението пред тленните останки на владиката ще бъде вероятно в катедралния храм "Свети Димитър" в Сливен.

 

"Митрополит Йоаникий беше на лечение в сградата на Митрополията, за него се грижеха изключително добре лекарите. Те направиха всичко по силите си", каза още Иван Млечков.

Последното му послание към миряните бе Рождественското. "Той винаги е писал разбираемо и близо до народа, спомни си секретарят на Митрополията. Неговите думи винаги са се разбирали, правил го е за слава Божия. Тази година беше последното му послание. Написано с желание. Радостно е, че достигнахме до Рождественските празници."

 

Докато е боледувал, владиката често е бил редактор на книги, писал е предисловия. Той беше добрият пример, много богословска литература излизаше с неговото благословение. Въпреки болестта си винаги намираше време за работа по книги", разказа още Млечков.

 

Митрополит Йоаникий не можа да присъства на откриването на най-новия православен храм в Сливен - "Света Петка", който отвори врати на храмовия празник - Петковден, 2023 г.

"Той прие с голяма радост новината, че докато е жив, ще бъде открит този храм, строен от 2008 година. Въпреки че не беше там, той духом винаги е присъствал там, където има молитва. Благодарни сме на всички свещеници и миряни, които се молиха за неговото здраве",каза още секретарят.

 

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 2 март 1939 г. в село Пет могили, Сливенско.

 

След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсът на която завършва през 1958 г. От септември 1960 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване там, на 1 април 1961 г., в мъглижкия манастир "Св. Николай" е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ). На 28 август същата година в храма "Успение Богородично" в Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия епископ Стефан викарий на Пловдивския митрополит (по-късно Великотърновски митрополит).


На 17 март 1963 г. в параклиса на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай. От 14 октомври 1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24 ноември 1968 г., по решение на Светия синод в сливенския катедрален храм "Св. Димитър" е въведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим.

 

От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия. От 14 октомври 1970 г. до 10 декември 1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в град Берн, Швейцария. От края на декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до април 1975 г. Като такъв, на 20 април 1975 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички" и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 г. На 23 март 1980 г. е избран, а на 13 април същата година е и канонически утвърден за Сливенски митрополит.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама