НОВИНИ


На фона на проверки: МК обяви конкурс за директор на Класическата гимназия

0 4103 09.01.2024
На фона на проверки: МК обяви конкурс за директор на Класическата гимназия

Министерството на културата обяви конкурс за нов директор на Класическата гимназия в София. Новината идва след множеството  проверки от различни институции, включително от прокуратурата. Резултатите от тях все още не са готови.


В началото на октомври месец проверките на МК в гимназията започнаха по сигнали на  сдружение “Бъдеще за НГДЕК”, в което влизат родители, възпитаници и бивши преподаватели в гимназията. Гимназията години наред е обвинявана в какво ли не - корупция, неправомерно уволнение на учители, липса на оборудвани кабинети, подмяна на учебната програма, опасна материална база. Напрежението обаче ескалира през последните месеци.

 

Наскоро изтече вторият мандат на Мариела Папазова като директор на гимназията. Тя заема поста от 2012 г., припомнят от “Свободна Европа.

 

"Ние, родители, възпитаници, бивши преподаватели, приятели на класическата общност в България и създатели на петицията "Бъдеще на НГДЕК - за смяна на ръководството на НГДЕК" (подписана от над 1000+граждани), остро осъждаме безпрецедентните действия на ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ", както и натискът, който се оказва върху преподавателския състав с цел колективно напускане на училището. Смятаме, че подобен тип действия вредят най-много на децата и на училището, защото създават невъзможност за протичане на нормален учебен процес, който и в изминалите седмици е оскъден", пишат от "Бъдеще на НГДЕК".

 

В знак на протест срещу започнатите проверки заявление за напускане подадоха близо 50 души от НГДЕК, които са на мнение, че сигналите се подават от бивши възпитаници и учители на гимназията, имащи частни интереси. 





"Тези много проверки: всичко това изморява. Това дава повод на моите колеги - като подкрепа към колегията, към училището, към мен като ръководител - да кажат: стига толкова, трябва да се спре това нещо. Това беше техният знак да го изразят, като казват: ако това продължава, по-добре да си тръгнем и да дойдат други, които смятат, че ще се справят по-добре" - заяви тогава пред БНТ директорът на НГДЕК Мариела Папазова.

 

До месец кандидатите да оглавят Националната гимназия за древни езици и култура "Свети Константин Кирил Философ", която е със статут на лицей към Софийския университет, трябва да представят в Министерството на културата описаните в сайта на ведомството документи, както и концепция за развитието на гимназията в следващите 4 години.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама